Top 7 ideja za renoviranje vašeg doma

Renoviranje kuće nije samo način da osvežite prostor, već je i izvanredna prilika da transformišete svoj dom u funkcionalan i estetski privlačan prostor. Bez obzira da li renovirate čitavu kuću ili samo pojedine prostorije, imati dobar plan je od ključnog značaja. 

Upravo zato smo za vas u ovom tekstu pripremili 7 ideja za renoviranje kuće, koje će vam pomoći da postignete željeni rezultat.

#1 Menjanje nameštaja

Prva ideja koja se javlja kod renoviranja doma je obnavljanje nameštaja. Nameštaj čini srž svakog doma, i pruža mogućnost da dodate lični pečat svakoj sobi. Možete odlučiti da svoje komade nameštaja osvežite farbanjem ili podešavanjem, ili se odlučiti za potpuno novi komad koji će se divno uklopiti u vašu kuću.

Ukoliko ste zadovoljni izgledom svog trenutnog nameštaja ali želite da mu povećate funkcionalnost, možete mu dodati neki detalj koji će ga učiniti praktičnijim za upotrebu kao što to na primer čine klizači za fioke, stolove, plakare

Ako želite da zadržite trenutni nameštaj ali vam je dosadio njegov dosadašnji izgled, možete ga ofarbati farbama za drvo i tekstil i učiniti da postane totalno novi komad.

Ukoliko se, pak, odlučite za varijantu kupovine nameštaja, dobro istražite ponude i akcije. Razmislite o sklopivom nameštaju koji sada postoji u dosta prodavnica i probajte da uskladite svoj budžet sa svojim potrebama.

Isplanirajte poziciju i ulogu svakog komada nameštaja u zavisnosti od toga koju prostoriju ćete renovirati. Ukoliko na primer pri renovaciji imate ideje za spavaću sobu dobro obratite pažnju na količinu odeće koja će vam stajati u ormaru, prostor koji zauzima krevet u sobi i slično.

#2 Osvežite zidove

Sledeća ideja je promena boje zidova. Boja zidova može dramatično uticati na izgled prostora. Ako vam je dnevna soba dosadila, promena boje zidova može potpuno transformisati prostor i stvoriti novu atmosferu. Oslobodite se dosadnih belih zidova i odaberite boju koja odražava vaš stil i ličnost. Uz to, možete razmisliti o tapetama ili zidnim dekoracijama kako biste uneli dodatnu teksturu i karakter u prostor a istovremeno i sebi priuštiti zabavu u tom procesu.

Potrudite se da se boja zidova bude usklađena sa ostatkom enterijera vašeg doma. Uskladite boju zidova sa nijansama zavesa, tepiha, nameštaja i ostalih detalja u kući.

#3 Renoviranje kupatila

Kupatilo je jedna od najčešće korišćenih prostorija u kući, stoga ne čudi što se renoviranje kupatila nalazi na ovoj listi. Renoviranje kupatila može uključivati zamenu starih sanitarija, postavljanje nove keramike, kao i poboljšanje vodovodne i električne instalacije. Bilo da želite da stvorite opuštajuću oazu ili da poboljšate funkcionalnost prostora, renoviranje kupatila će vam pomoći da postignete svoje ciljeve. Dodajte funkcionalne ormariće i police za odlaganje stvari. Takođe, nemojte zaboraviti na kvalitetno osvjetljenje kako biste stvorili atmosferu mira i relaksacije.

#4 Obnovite podove

Podovi su jedan od najizražajnijih elemenata u kući. Drveni podovi ili podne pločice mogu dodati toplinu i eleganciju vašem domu. Pored estetskog momenta, pazite i na funkcionalnost podova, posebno u kuhinji i kupatilu gde je otpornost i lakoća održavanja bitna.

Razmislite o podnim površinama koje su lakše za održavanje poput laminata, linoleuma i pločica

#5 Terasa i dvorište

Renoviranje kuće nije ograničeno samo na unutrašnje prostorije. Ako imate terasu ili dvorište, uložite vrijeme i trud u obnovu ovog prostora. 

Dodajte udobne sedeće garniture, stolove i suncobrane kako biste stvorili udoban kutak za opuštanje na otvorenom. Ako imate dovoljno prostora, možete čak razmisliti o izgradnji bazena ili dvorišne kuhinje i na taj način ulepšati doživljaj doma sebi i svojoj porodici.

Još jedna, u zadnje vreme veoma popularna, opcija jeste zatvaranje terase. Terasa se može zatvoriti, odnosno zastakliti kako bi se olakšao boravak na njoj tokom loših vremenskih uslova ili kako bi se pretvorila u dodatnu prostoriju u kući. Ukoliko vam neka od tih opcija zvuči privlačno, znate šta vam je činiti.

#6 Unapredite instalacije

Uz estetske promjene, ne zaboravite na unapređenje infrastrukture kuće. Modernizacija električnih instalacija, vodovoda, kanalizacije i grejanja ne samo da će poboljšati sigurnost vašeg doma, već će i smanjiti troškove energije. 

Ovo bi definitivno trebalo da uradite ako ste već primetili neke promene i nepravilnosti u radu bilo kojih instalacija. 

Obratite se stručnjaku kako biste pravilno izvršili ove promjene.

#7 Odredite dodatni prostor za skladištenje

Razmišljajte o praktičnosti i funkcionalnosti kada renovirate svoj dom. Dodavanje dodatnog prostora za skladištenje može biti izuzetno korisno, jer omogućava organizaciju i smanjuje nered. Razmislite o ugradnji ormara, polica ili pregrada kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Ukoliko ste se odlučili na zatvaranje terase, ali niste sigurni šta bi taj prostor trebalo da postane – eto rešenja! Možete ga pretvoriti u ostavu, garderober ili nešto treće, uzimajući u obzir vaše potrebe.

Ukratko, renoviranje doma je prilika da stvorite prostor istinski prilagođen vašem stilu i potrebama. Definišite svoj budžet i krajnji cilj pre nego što se bacite na renoviranje. Na taj način će sama organizacija ovog procesa daleko kraće trajati. Srećno renoviranje!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas