Manifestacija Vukov sabor, jedna od najstarijih i najznačajnijih manifestacija u Srbiji, svečano je otvorena u ponedeljak, 13. septembra 2021. godine, u Vukovom domu kulture u Loznici. Tradicionalno program svečanog otvaranja započeo je „Himnom Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca. „Himnu Vuku“ izvela je grupa pevača Kulturno-umetničkog društva „Karadžić“. Sabor je svečano otvorila Slavica Trifunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. U svom govoru pomoćnica ministra istakla je da se ova značajna manifestacija, posvećena velikanu srpske kulture i pismenosti, realizuje upravo u vreme kada Narodna skupština Republike Srbije razmatra predlog Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, i da je u vremenu, kada se u svakodnevnom životu sve više koriste informacione tehnologije, prioritet očuvanje matičnog pisma, navodeći primer kako su već zaštićeni bugarsko ćiriličko pismo i grčki alfabet. Reči dobrodošlice uputila je Snežana Nešković Simić, magistar slikarstva i direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“.
U nastavku programa svečanog otvaranja, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ iz Beograda izvela je dva klavirska koncerta „Metohijska pojanja“ i „Raški mozaik“ kompozitora akademika i jednog od najznačajnijih kompozitora savremene srske umetničke muzike, Svetislava Božića. Kao solista nastupio je Aleksandar Sinčuk, pijanista iz Rusije i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Orkestrom Filharmonije mladih dirigovao je Đorđe Pavlović, šef dirigent Filharmonije mladih i dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Manifestacija Vukov sabor traje narednih sedam dana. Kroz ovogodišnji program Vukovog sabora obeležiće se dva jubileja – 60 godina godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću i 50 godina Međunarodnog slavističkog centra.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas