Snežanini „patuljci“ maštaju da imaju televizor

Veljko (15), Đorđe (14), Suzana (11), Valentina (5) i Dunja (3) iz Donje Borine kod Loznice, sa svojom samohranom majkom Snežanom Todorović (39) žive u kućerku bez najosnovnijih uslova za zdravo i srećno odrastanje. Sve im nedostaje, ali najviše, kažu, maštaju da imaju televizor.

Spavaju na rasklimatanim krevetima u sobičku memljivih zidova, u kupatilu nemaju bojler, i osim šporeta nemaju nijedan kućni aparat. Na loše uslove već su navikli, ali, kako kažu, ne bi se bunili kada bi i oni u svom domu imali televizor, kompjuter ili veš mašinu koja bi odmenila njihovu požrtvovanu majku. Snežana, sa svojih pet patuljaka, kako voli da oslovljava mališane, bije bitku sa nemaštinom, ali od pre izvesnog vremena i sa zakonom po kojem će ostati i bez 13.800 dinara socijalne pomoći, jedinog sigurnog prihoda u protekle tri godine.

– I onako težak život dodatno nam je zagorčan kada su me nedavno pozvali u Centar za socijalni rad da mi saopšte da nemam prava na novčanu pomoć jer se na mom imenu vodi nešto manje od dva hektara zemlje. Kako sam postala vlasnik tog imanja, koje potiče od moje najbliže familije, ni sama ne znam, ali zakon je neumoljiv i ja svakog dana očekujem rešenje kojim mi se ukida socijalna pomoć – priča Snežana.

srce_logo

Ukoliko želite da pošaljete novcanu pomoc ili pomoc u robi, kliknite OVDE.

Pomoc možete uplatiti na dinarski racun: 2750010221949709 90 – rsd, Societe Generale Srbija, Beograd
Možete poslati i SMS na broj 2552
Za više informacija pozovite 011/333-4-528

Kaže da ta zemlja nema nikakvu vrednost niti je obrađivana. Srećna je što je nedavno ostvarila pravo na dečji dodatak, ali priznaje da joj to nije dovoljno za osnovne potrebe. Troje dece su školarci, dvoje u Zajači, a Veljko, najstariji, od septembra je krenuo u srednju školu u Loznicu.

– Upisao sam autolimarski zanat i trudiću se da postanem dobar majstor. Volim automobile i sanjam da jednog dana imam svoj u koji bih stavio majku, braću i sestre. Ako bude posla biće i para, pa ću nekako pomoći porodici da živi bolje – planira najstarija muška glava kuće.

– Volim ja i kompjutere, ali samo kad odem kod drugara ili nekoga od rodbine mogu da se poigram ili pregledam internet. Kada bismo imali računar ništa nam drugo ne bi trebalo – skroman je Đole.
Pored njih dvojice, desna ruka majci je Suzana koja kaže da odlično priprema supu, palačinke, kajganu i prženice.

– Obožavamo slatkiše, ali ih retko kad jedemo. Tu su šljive, jabuke, kruške, džanarike, mada i mi više volimo sladoled i čokoladu. Kad imamo, sve delimo i nikada se ne svađamo – kazuje Suzana čije oči već sa 11 godina odaju pogled zrele osobe.

OBJAVIO BLIC.RS

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas