SAVINDANSKA AKADEMIJA U VUKOVOM DOMU KULTURE U LOZNICI

Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvetitelju, u čast, održana je svečana akademija u Vukovom domu kulture u Loznici, po blagoslovu episkopa šabačkog Jeroteja, u prisustvu sveštenika Jadra i okoline, gradonalečelnika Loznice, Vidoja Petrovića, i mnoštva verujućih ljudi.
Kraj, koji je iznedrio Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, gde se posebno poštuje i voli Sveti Sava i gde je među prvim mestima u Srbiji, posle višedecenijske komunističke „stanke“ počeo da se svetkuju taj veliki i važan, ne samo srpski praznik, i ovoga puta bio svečan i dostojanstven povodom te velike duhovne i kulturne radosti.
Uz svetosavsku besedu profesora dr Srboljuba Ubiparipovića, priređen je i bogat i zanimljiv program, kako dolikuje slavnom Nemanjiću.Svetosavsku akademiju su organizovala, u slozi i ljubavi, bratstva hramova Presvete Bogorodice i Vaznesenja Gospodnjeg.
-Svu našu nadu na Boga položivši, najpre da se držimo prave vere njegove -podsetio je profesor Ubiparipović na reči Svetoga Save. -Jer, drugog temelja, kao što reče apostol, niko ne može da postavi, osim postojećeg, koji je Isus Hristos, to jest koji postavi duh sveti preko svetih apostola i bogonosnih otaca, a to je prava vera koja je na svih sedam vaseljenskih sabora potvrđena i propovedana.Posle ovoga, na osnovama svete vere, predstoji nam zidati zlato, srebro i drago kamenje, što će reći dobra dela.

-Bila je ovo velika radost za sve nas, da se podsetimo na našeg Svetoga Savu, čija smo bili i ostali draga čeda, da još dublje osetimo potrebu da budemo na njegovom putu, da imamo u vidu njegove poruke i pouke – rekao je, posle akademije, Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. -Prisustvo našeg dragov vladike Jeroteja, našeg duhovnog oca, koji i rečju i delom, i službom rodu, Bogi i otadžbini, iskazuje neizmernu ljubav samo je dodatno ulepšalo ove veče, uz sve prisutne, pre svih naše najmlađe sugrađane.

V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas