Recepti za Uskrs koje mališani obožavaju

Uskrs je pred vratima, a vi se pitate šta spremiti za ručak, što će biti ukusno i najmlađim članovima porodice…

Na pravom ste mestu!

Kao roditelj, sigurno želite da budete sigurni da će mališani uživati u obrocima na ovaj praznik. Posebno ukoliko su u pitanju izbirljiva deca koju je teško nagovoriti da probaju novu hranu. Na sreću, postoji mnogo uskršnjih jela kojima mališani ne mogu da odole! Bilo da planirate skromniji ručak u krugu porodice ili veću proslavu s mnogo dece.

Evo nekoliko ideja za obroke prilagođene deci koji će vašu uskršnju trpezu učiniti omiljenom!

#1 Lisnata uskršnja pogača – uz iznenađenje unutra

Ova uskršnja pogača od lisnatog testa posebna je zbog svog punjenja od sira, koje je čini izuzetno ukusnom.

Idealan je prilog uz uskršnji ručak, ali nemojte se iznenaditi ako vaša deca budu želela da je probaju pre ručka, toplu i hrskavu, tek izvađenu iz rerne.

Sastojci potrebni za nadev:

  • 300 g sira
  • 1 jaje
  • So po potrebi

Za testo:

  • 500g brašna
  • 1 kvasac
  • 1 jaje
  • 1 dl ulja
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica soli

Ostalo:

  • Susam
  • Lan
  • 200 g margarina

Priprema:

  1. Kvasac razmutite sa 1 dl mleka i malo šećera i sačekajte da kvasac zapeni i malo naraste.
  2. Brašno stavite u sud za mešanje, dodajte ulje, jaje, mleko i kvasac.
  3. Zamesite testo.
  4. Prekrijte krpom i ostavite ga da se udvostruči.
  5. Nakon što je testo naraslo premesite ga ponovo.
  6. Pripremiti nadev od sira mešanjem sira sa jednim umućenim jajetom i solju po potrebi.
  7. Testo podelite na dva dela, a potom jednu polovinu još na pola.
  8. Jednu četvrtinu podelite na tri dela i svaki deo razvijte oklagijom, tako da dobijete tri manja kruga.
  9. Stavite jedan deo na radnu povrđinu pa premažite nadevom od sira. Zatim preklopite drugi pa narendajte margarin, i poklopite trećim.
  10. Oblikujte kuglu i stavite u sredinu okruglog pleha u kom ćete peći pogaču, najbolje da ga obložite pek papirom.
  11. Od druge četvritine razvijte oklagijom jedan pravougaonik i premažite ga sirom, pa narendajte malo margarina i uvijte u rolnu. Isecite rolnu na rolnice-ružice i sa njima okružite kuglu.
  12. Od preostale velike polovine razvijte još jedan pravougaonik i namažite sirom, te od gore narendajte margarin i uvijte u rolnu, ali je isecite u cik-cak rolne, tzv trouglove i njima okružite svuda okolo pogaču.
  13. Premažite je žumancetom i sredinu pogače pospite lanom a krajeve susamom, da bi bila dekorativnija.
  14. Pecite na 180° C dok ne porumeni. Bolje je peći je što duže na nižoj temperaturi da bi se ravnomerno ispekla.

Prijatno!

#2 Slani rolat od palačinki – ni najizbirljivija deca mu ne mogu odoleti

Evo jednog recepta za slani uskršnji rolat u kom će uživati čitava porodica!

Sastojci:

  • 4 palačinke
  • 6 jaja
  • 10 kašika brašna
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 1 kašičica soli
  • 150 g seckanog obarenog spanaća
  • 2 kašike ulja
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 250 g sitnog ili krem sira
  • 2 veće pečene crvene paprike
  • 100 g tanko sečene četvrtaste pica šunke
  • 2 rendana kisela krastavčića
  • Vezica svežeg peršuna
  • 5 listova Gauda tost sira ili nekog sličnog
  • 10 kašika kisele pavlake

Priprema:

  1. Ispecite palačinke na poznat način: od jaja, brašna i mleka.
  2. Pleh za pečenje dimenzija 40x35cm nauljite i stavite papir za pečenje.
  3. Umutite jaja penasto, dodajte ulje, mleko, so, prašak za pecivo, brašno, pšenični griz i na kraju sitno seckani obareni spanać.
  4. Sve lepo sjedinitie i sipajte u pleh za pečenje.
  5. Pecite koru u rerni predhodno zagrejanoj na 200° C nekih 10 minuta.
  6. Pečenu, još vruću koru izvadite iz pleha i prebacite preko vlažne kuhinjske salvete, pa je pažljivo uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
  7. Na radni sto stavite aluminijumsku foliju po potrebi (malo više od veličine kore). Zatim ohlađenu koru stavite na nju i preko čitave površine premažite sir, a zatim samo na jednom kraju stavite pečene paprike (predhodno ih presecite i raširite kao knjigu). Preko paprika premažite 2 kašike kisele pavlake i stavite tanko sečenu šunku.
  8. Na dve pripremljene palačinke premažite po dve kašike kisele pavlake i pospite ih rendanim kiselim krastavčićima. Urolajte ih.
  9. Druge dve palačinke premažite sa dve kašike kisele pavlake i pospite sa malo sitno seckanog peršuna.
  10. Preko šunke poređajte tost sir, a zatim poređajte palačinke. Prvo dve sa krastavčićima, a zatim do njih i druge dve sa peršunom.
  11. Pažljivo, pomoću aluminijumske folije uvijte rolat, dobro ga učvrstite i ostavite preko noći da odstoji u frižideru i potpuno se ohladi.
  12. Sutradan iseći na željene parčiće i poslužiti.

Prijatno!

#3 Punjena jaja – uskršnja jaja na nešto drugačiji način

Ovaj recept idealan je način da učinite uskršnja jaja zanimljivijim i motivišete čak i decu koja inače nisu ljubitelji kuvanih jaja da ih pojedu!

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 3 kisela krastavčića
  • 100 g majoneza
  • 2 kašike pavlake
  • kašičica senfa
  • so i mirođija

Priprema:

  1. Obarite jaja, pa ih stavite u hladnu vodu i ostavite da se ohlade.
  2. Ohladjena jaja ocedite od vode i osušite.
  3. Očistite ljusku i presecite ih na pola.
  4. Izvadite žumanca pa im dodajte krupno izrendane krastavčiće, majonez, pavlaku, senf i malo mirodjije, posolite po ukusu i izmešajte.
  5. Poslažite belanca na tanjir ili tacnu.
  6. Malom kašičicom punite jaja, pa ih dekorišite i ostavite u frižider da se ohlade.

Uživajte!

#4 Kapkejk sa jagodama – slatki prolećni zalogaji za najmlađe

Evo jednostavnog recepta za kapkejk sa jagodom koji će deca obožavati!

Sastojci:

  • Jedna i po šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje putera, sobne temperature
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje mleka
  • jedna i po šolja jagoda, iseckanih na sitne komade
  • šećer u prahu za posipanje

Uputstvo:

  1. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Ostavite sa strane.
  2. U drugoj posudi penasto umutite puter i šećer. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći između svakog dodavanja.
  3. Dodajte ekstrakt vanile u smesu sa jajima i puterom. Lagano promešajte.
  4. Postepeno dodajte suve sastojke i mleko, mešajte dok ih dodajete i sve dok se smesa ne sjedini.
  5. Umešajte iseckane jagode u smesu.
  6. Nalijte smesu u kalup za muffine, koji ste prethodno namastili i posuli brašnom.
  7. Pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju.
  8. Ostavite da se ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu.

Vaši kapkejci sa jagodama su spremni! Možete ih dekorisati svežim jagodama, šarenim mrvicama ili čokoladnim zekama.

Farbanje jaja, dekorisanje uskršnjih korpi, zabava i druženje sa porodicom…

Sve su to tradicionalni običaji koje deca vole. Međutim, jednako je važno da se ovo vreme provede i u pripremanju i jedenju ukusne hrane koja će razveseliti njihova nepca. Sigurni smo da će ovi recepti pomoći da vaša deca uživaju u ukusnoj i kreativnoj hrani. Srećan Uskrs!

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas