Priština donela odluku – Predsednik Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost!

Izvor RTS 07.03.2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 8.30 sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a glavna tema biće usvajanje Platforme od strane Prištine. Kako se procenjuje, ovaj potez označen je kao neformalna objava rata Prištine Beogradu
Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti „trećeg nivoa vlasti“.

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu „objavu rata“, jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Kako, inače, drugačije razumeti nameru Prištine da realizuje ovakvu Platformu, pri čemu poručuje da je ona osnova za dijalog sa Beogradom, osim kao direktnu provokaciju Beogradu, koji je više puta poručio da neće dozvoliti napad i ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo – platforma protiv dijaloga.

– Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu – rekao je tada Vučić.

„Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna“, primetio je Vučić i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas