Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Predstavnici opštine Mali Zvornik posetili Kavalu i Tasos

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, sa saradnikom Mladenom Perićem, predstavnikom Opštinske uprave, pridružio se proteklog vikenda „Open Balkan“ putovanju u Grčku, u okviru kojeg su sa dvadeset šest privrednika sa juga Srbije, predsednicima opština Bela Palanka, Trgovište, Lebane i gradonačelnikom Leskovca posetili Kavalu i Tasos.
Putovanje je organizovao klub „4H4 Justinijana Prima“, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) za Jablanički i Pčinjski okrug, radi nastavka širenja saradnje među zemljama Balkana, kulturnih, ekonomskih i prijateljskih veza.
Po povratku iz Grčke, Jevtić je zahvalio organizatorima na putovanju i prilici da opštinu Mali Zvornik predstavi privrednicima, zvaničnicima i ostalim predstavnicima regije u kojoj je boravio.
On je naveo da je ovu priliku iskoristio da prezentuje turističke i ostale privredne potencijale malozvorničke opštine, te pozove predstavnike Kavale i Tasosa da posete Mali Zvornik, dodajući da su ovakve posete od izuzetne važnosti za opštinu, budući da pružaju mogućnost povezivanja, uspostavanja novih kontakata i saradnje od značaja za razvoj lokalne zajednice.
Delegaciju karavana „Open Balkan“ u kojem je bilo oko desetak vozila, na čelu sa direktorom Regionalne privredne komore (RPK) Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predsednikom kluba „4H4 Justinijana Prima“, Goranom Jovićem, primio je predsednik institucije Dimofelije, u čijoj je nadležnosti turizam, sport, kultura, nepokretna imovina, razvoj grada i razvoj banja, Panajotis Agelidis, kao i direktor, inače veliki prijatelj Srbije i organizator mnogih humanitarnih akcija u vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, nekadašnji student Fakulteta poljoprivrede u Beogradu, Aleksandros Vretos, kao i Korina Ganiti, zadužena za
turizam regije.
Na ovom sastanku razgovarano je o nastavku saradnje PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa Kavalom, koja traje već 14 godina, kao i o tome koliko su nastupi na međunarodnom sajmu EXPO KAVALA u okviru RPK značajni za Srbiju.
Zaključeno je da je zahvaljujući ovoj saradnji ostvareno mnogo poslovnih kontakata do sada, uz podsećanje da RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga, posle potpisivanja sporazuma o saradnji sa privrednom komorom Kavale 2008. godine, svake godine ima besplatan štand za izlagače iz Srbije.
Predloženo je da ekipa novinara i vlasnika elektronskih medija iz Kavale poseti jug
Srbije, u cilju da se na taj način Srbija još više približi Grčkoj, a posebno ovom regionu. Predloženo je i da mediji iz Srbije, u organizaciji PKS RPK Leskovac, uzvrate posetu Grčkoj.
Delegaciju je primio i predsednik privredne komore Kavale gospodin Markos Dempas, inače dobitnik plakete PKS i Predsednika Marka Čadeža 2019, godine za doprinos saradnje privrednika Srbije i Grčke.
Sastanku je prisustviao i savetnik za preduzetništvo, vlasnik desetak firmi u Grčkoj, Lefteris Kukutinis, koji je svojevremeno tekođe studirao u Srbiji.

Pokrenuta je i inicijativa za održavanje skupa u PKS u Beogradu Grka koji su studirali u Srbiji, a koji su sada privrednici, političari i ljudi iz javnog života, kako bi i na taj način obnovili stare veze i ojačali ekonomsku saradnju u regionu.
Kavala ima dva aerodroma, dve luke i preko 100.000 stanovnika i jedan je od najvećih gradova Grčke, a za Srbiju može biti zanimljiva velika kuka za kontejnerski transport robe, jer je dobro povezana sa Solunom, Bugarskom i Turskom.
Delegaciju je primila i konzul Jasmina Milačić sa saradnicima i u jako prijatnoj atmosferi u prostorijama Generalnog konzulata pozdravila goste iz Srbije i ponudila pomoć u saradnji sa grčkim privrednicima.
Direktor PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Goran Jović, je u ime PKS pozvao konzula Jasminu Milačić da početkom oktobra tekuće godine sa privrednicima iz Srbije prisustvuje otvaranju međunardnog sajma KAVALA EXPO, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas