Pasiji trn- sinonim dugovečnosti i zdravlja

Misterija tibetanske medicine i večita tajna dugovečnosti, uvek iznedri iznenadjujuće priče.  Poslednjih decenija upoznavanjem  neobičnih biljnih vrsta  otkriva se drevna medicina. S obzirom na intezivnu promociju zdrave hrane, nakon sagledavanja posledica uzrokovanih prisusutvom hemijskih supstanci u ljudskoj ishrani,  ne komercijlne biljne vrste dobijaju sve veći značaj, te tako i pasiji trn dobija svoje mesto na ‘’listi’’ zdrave hrane.

 

Berries of sea-buckthorn berries and medical oilKada se ne poznate i retke biljne vrste drevnih Himalaja, pogledaju kroz lupu naučnika, dobijaju se sasvim nova otkrića korisna ljudskom zdravlju.  Prema narodnim nazivima ova biljka se obeležava kao vučiji trn, sibirski ananas i vukodržica.  Sa aspekta lečenja ova biljka efikasna je u borbi protiv infekcija, iscrpljenosti, kadriovaskularnih oboljenja, kožnih bolesti i bolesti digestivnog trakta.

U nutritivnom  smislu i prema lekovitim svojstvima pasiji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Bogat je flavonoidima koji pozitivno utiču na regulisanje telesne tezine, pa cak i u suzbijanju širenja ćelija kancera. Od vitamina sadrži provitamin A, vitamine B1, B2, B3, C, D, E i K1.

Ova bljna vrsta može se koristiti i u obliku ulja, koje je kao takvo bogato folnom kiselinom (vitamin B9), koja je izuzetno značajna za regeneraciju DNK.  Zatim, sadrži najveći postotak omega 7 masne kiseline, koji se kreće u intervali od 30% do 35%. Takođe, ulje pasjeg trna jedino je poznato  biljno ulje na svetu koje sadrži omega masne kiseline 3, 6, 7 i 9 zajedno. Sve navedene karakteristike čine ovu biljku  jednu od najlekovitih bobica na svetu. Delotvornost i izuztenu lekovitu vrednost ovog ulja potvrdjuje i istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Biochemical and Biophysical Research Comunications.  Dalje, posmatrano kroz naučne rezultate u studiji objavljenoj u časopisu ISRN Pharmacology naučnici su otkrili da pasiji trn sprečava rast ćelija tumora i pojavu limfatične leukemije, što takođe potvrđuju i  studije u časopisima Fitoterapia i Nutriotion and Cancer.

Što se tiče praktične primene pasiji  trn se može koristiti na različite načine, s obzirom na širok spektar dejstva na ljudski organizam.  Za unutrasnju upotrebu koristi se u obliku ulja, soka ili sirupa ili se mogu konzumirati sveže bobice u količini od 28 svežih bobica dnevno. Za spoljašnju upotrebu koristi se u lečenju kožnih oboljenja u obliku ulja.

Na posletku, atipičan i misteriozan život dugovečnih Tibetanaca iznova potvrđuje ne raskidivu vezu prirode i ljudskog zdravlja. Stabilna ravnoteža ljudskog zdravlja i ishrane postiže se uspostavljanjem stabilne ravnoteže sa prirodom.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas