Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

„Oluja veka“ juri ka Britaniji

Nezapamćena oluja koja stiže sa Atlantika sprema se da pogodi Veliku Britaniju i izazove vetar orkanske snage, kiše sa poplavama i snežne mećave.
Najdublje i najsnažnije polje niskog pritiska u poslednjih sto godina trenutno juri prema zapadnoj obali zemlje, kojoj prete džinovski talasi od 15 metara.

Ove zastrašujuće slike prikazuju porast nivoa mora na čijem se direktnom putu nalazi Britanija, koju će, kako se očekuje, noćas i sutra pogoditi snažna oluja.

“Ovo će verovatno biti najekstremnijih pet dana sa snežnim mećavama i olujama u Britaniji i Irskoj u poslednjih 100 godina, koje će nadmašiti one iz decembra 2010. godine”, upozoravaju meteorolozi. Velika oluja koje se približava Britaniji doneće mećave, snažne vetrove i oluje u većem delu Britanije.
U oku oluje, koja u sredu treba da prođe iznad severnog dela Velike Britanije, izmeren je pritisak od 952 milibara, što znači da će se ona izjednačiti sa istorijskom odlujom iz 1987. godine, koju je izazvalo polje niskog pritiska od 951 milibara.

bio-medica-baner-600x80

Ovoga puta, međutim, talas niskog pritiska poklopiće se sa talasom hladnog vazduha sa Arktika i prouzrokovati snežne mećave koje će paralisati život.
Fenomen poznat kao meteorološka bomba znači da će pritisak kasno večeras naglo pasti i izazvati jake vetrove i podizanje nivoa mora.

Meteoroška služba je upozorila da će vetrovi dostizati brzinu od 128 km/h, dok će ledeni arktički vazduh sa severa tokom vikenda pretvoriti olujne kiše u snežne mećave.

Agencija za zaštitu okoline upozorila je na opasnost od poplava širom Velike Britanije, a meteorološka služba najavila pad temperatura, pri čemu se najniža temperatura očekue u subotu ujutro u seoskim područjima, gde će, prema prognozama, iznositi minus pet stepeni Celzijusovih.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas