Održana 14. „Skobaljijada i Gurmanijada“ (foto)

U Malom Zvorniku je u subotu, 08. juna, održana tradicionalna 14. turističko – sportska manifestacija „Skobaljijada i Gurmanijada“.

U lovu skobalja na reci Drini i kuvanju riblje čorbe, vojničkog pasulja i gulaša na lovački način učestvovali su takmičari iz više opština i gradova Srbije i Republike Srpske.

Za sve posetioce priređen je bogat prateći kulturno-umetnički i zabavni program, kao i sportske igre za decu.

Događaj je organizovala Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, u saradnji sa Bibliotekom „17. septembar“ i Klubom sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ iz Malog Zvornika.

Na otvaranju manifestacije okupljene je u prisustvu saradnika i gostiju, predstavnika bratskih opština Bela Palanka, Trgovište, Kosovska Mitrovica i člana Opštinskog veća iz Aranđelovca, pozdravio predsednik opštine, Zoran Jevtić.

„Nadam se da ćemo biti dobri domaćini. Vreme nas je poslužilo danas. Prijavljenih takmičara nikada nije bilo više. Imamo mnogo pratećih kulturnih, promotivnih i sportskih događaja. Želim vam prijatan dan, u ime pokrovitelja manifestacije – opštine Mali Zvornik i da ponesete dobre utiske tokom boravka u Malom Zvorniku. Ovo je ujedno uvertira za našu centralnu manifestaciju „Drina je smisao života”, koju tradicionalno organizujemo poslednje sedmice jula, sa jednom izmenom. Od ove godine regata se održava subotom”, rekao je Jevtić.

Na takmičenju u ribolovu, koje je ovog puta okupilo oko 100 ribolovaca, iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Jagodine, Beograda, Požege, Arilja, Valjeva, Bajine Bašte, Ljubovije, Loznice, Banje Koviljače, Krupnja, opštine Mali Zvornik, Zvornika i Bratunca, najviše uspeha imao je ribolovac Mirko Knežević, iz Lazarevca, sa osvojenih 26.750 poena.

Drugo mesto na Skobaljijadi osvojio je Miško Gvozdić, iz Zvečana, sa 16.000 poena, dok je trećeplasirani takmičar Slobodan Nedić, iz Loznice, koji je sakupio 15.650 poena.

Najuspešnije ribolovce opština Mali Zvornik nagradila je vrednom ribolovačkom opremom, peharima i medaljama.

Ribolovačkim priborom nagrađen je i najstariji učesnik ovogodišnje Skobaljijade, Tomislav Peša (75), kao i najmlađi takmičar, Mihajlo Kojić (7), obojica iz Malog Zvornika.

Podršku organizatoru u realizaciji takmičenja u ribolovu pružile su sudije Kluba sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“, Branko Peša, Slavka Ilić, Ervin Medić, Đorđe Jovanović, Željko Vasić i Nebojša Novaković.

Takmičenje u pecanju odvijalo se od 09 do 14 časova na ribolovnoj stazi, nedaleko od šetališta gde je u subotu, po 14. put, uporedo sa ribolovom, od 10 do 13 časova, održana malozvornička Gurmanijada.

Učešće na takmičenju u pripremi tradicionalnih jela uzelo je oko 50 ekipa, iz Bele Palanke, Kikinde, Jakova, Novog Sada, Prijevora, Loznice i Zvornika (BiH – RS).

Najbolju riblju čorbu, po oceni stručnog žirija, koji su činili: Miloš Čolić, član Asocijacije šefova kuvara Srbije, iz Valjeva i Milomir Simić, profesor kuvarstva, takođe iz Valjeva, pripremila je ekipa hotela „Rojal Drina“, iz Malog Zvornika.

Drugo mesto osvojila je ekipa „Banatski kulinari“, iz Kikinde, a treće Udruženje sportskih ribolovaca „Banjica“, iz bratske opštine Bela Palanka.

Čorbasti pasulj najbolje je pripremila ekipa „Igraonica Tarapana i ketering Helena“, iz Malog Zvornika.

Drugo mesto i u ovoj kategoriji pripalo je ekipi „Banatski kulinari “, a treće mesto ekipi „Gulašijada“, iz Prijevora, koja je pobedila i u pripremi gulaša na lovački način.

Drugo mesto na takmičenju u pripremanju gulaša pripalo je ekipi „Iz Baze“, iz Lipničkog Šora, a treće Udruženju penzionera i invalida rada iz Malog Zvornika.

Kulinari čija jela su dobila najbolje ocene žirija nagrađeni su kotlićima za kuvanje, peharima i medaljama.

Ostalim takmičarima uručene su zahvalnice i prigodni pokloni pripremljeni za ovu priliku.

Nagrade učesnicima oba takmičenja na svečanom proglašenju pobednika 14. Skobaljijade i Gurmanijade, osim predstavnika domaćina i organizatora manifestacije, predsednika opštine Mali Zvornik, Zorana Jevtića, zamenika predsednika opštine, Milisava Despotovića i direktorke Turističke organizacije opštine Mali Zvornik, Marine Gligorević, uručivali su i gosti: načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Željko Marjanović, predsednik opštine Bela Palanka, Goran Miljković i Slobodan Ćirović, član Opštinskog veća iz Aranđelovca.

U okviru manifestacije, održane su i sportske igre za decu.

Mališani, pretežno osnovnoškolskog uzrasta, takmičili su se u tri pomalo zaboravljene discipline, u nošenju jajeta u kašici, u kojoj je učestvovao 21 takmičar, u skakanju u džaku, uz učešće 16 dece i u nadvlačenju konopca, u kojem se takmičilo 19 ekipa, od po 5 dece.

Najuspešniji dobili su od organizatora kao nagradu paketiće sa slatkišima i majice.

Za decu mlađeg uzrasta priređena je kreativna radionica posvećena pisanju i crtanju na zadatu temu, kao i zabava sa animatorima.

U okviru kulturno – umetničkog programa, koji je počeo defileom mažoretkinja Mažoret kluba iz Banje Koviljače, nastupili su: solisti Radio televizije Srbije, Saška Padrov i Ivica Stančić, u pratnji orkestra Ivana Makejevića, harmonikaš Milenko Despotović, članovi Folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“, Dramska sekcija malozvorničke biblioteke, kao i mališani Predškolske ustanove „Crvenkapa“, koji su izveli priredbu pod nazivom „Muzika je put do sreće“.

Tradicionalno je održana i izložba najnovijih knjiga koje čitaoci mogu pronaći u Biblioteci „17. septembar“, kao i sajam domaće radinosti, na kojem su učešće uzeli brojni izlagači iz Malog Zvornika i susednih opština.

Posebnu atrakciju za posetioce predstavljao je turistički vozić hotela „Rojal Drina“, koji je posetioce vozio kroz centar Malog Zvornika, ovog puta u okviru humanitarne akcije za pomoć u lečenju teško obolelog Igora Brkića (16).

U odličnom raspoloženju, uz sunačano vreme i bogatu trpezu, druženje okupljenih na ovom lepom događaju pored reke Drine potrajalo je do kasno posle podne.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas