Obnovljena i moderno opremljena škola u Donjoj Borini rezultat je težnje da poboljšamo uslove za obrazovanje na selu

Konferencija za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Malom Zvorniku, posvećena radu Osnovne škole „Braća Ribar“ u Donjoj Borini, održana je u petak, 18. novembra, u prostorijama stranke, u okviru rada Kancelarije za građane OO SNS Mali Zvornik.

U uvodnom delu konferencije, istaknuto je da su vrata OO SNS Mali Zvornik za građane otvorena svakodnevno za pitanja i molbe upućene lokalnim funkcionerima, te da je petkom, vreme od 10 do 12 časova, rezervisano za razgovore u stranci sa sugrađanima na temu rada lokalnih institucija i javnih ustanova, a termin od 11.00 časova za obraćanje stranačkih funkcionera javnosti, putem konferencija za novinare koje će biti redovno održavane.

Ideja je da stranka građanima izađe u susret i pruži im priliku da iznesu svoja zapažanja o funkcionisanju javnog sektora na lokalnom nivou, sasluša njihovo mišljenje na određene teme, kao i predloge koje imaju, radi boljeg sagledavanja potreba i očekivanja građana u ovoj oblasti, a sve u cilju pokretanja inicijativa za unapređenje rada lokalnih javnih službi i ostvarivanja kvalitetnijeg funkcionisanja lokalne samouprave.

Saopšteno je da će predsednik OO SNS Mali Zvornik, Zoran Jevtić, od ponedeljka, 21. novembra, u prostorijama stranke svakodnevno primati sugrađane i razgovarati sa njima, od 09.30 do 10.00 časova, za vreme pauze u radu u opštini na mestu predsednika opštine, izuzev u slučaju odsustva kada će ga zameniti neko od stranačkih kolega.

On će nastaviti da redovno prima sugrađane i razgovara sa njima i kao predsednik opštine, u svom kabinetu, ponedeljkom, od 11 do 13 časova, u okviru stalne kampanje “Otvorena vrata“, koja građanima pruža mogućnost da se jednom nedeljno obrate predsedniku opštine. Navedeno je da će u slučaju njegovog odsustva građane primiti zamenik predsednika opštine, Milisav Despotović ili neko od ostalih članova opštinskog rukovodstva.

U okviru rada Kancelarije za građane, novinarima se ovog petka na konfereciji OO SNS Mali Zvornik obratila Ljiljana Jekić, član OO SNS Mali Zvornik, inače direktorka borinske osnovne škole, u prisustvu saradnica Dragane Ćirković, člana Mesnog odbora SNS-a u Donjem Naselju i Svetlane Tadić, odbornice SNS-a u Skupštini opštine Mali Zvornik, navodeći da je veoma zadovoljna politikom koju lokalna samouprava na čelu sa Srpskom naprednom strankom sprovodi na planu poboljšanja uslova za obrazovanje u seoskim mesnim zajednicama.

Ona je istakla da zahvaljujući posvećenom radu opštinskog rukovodstva i stalnim ulaganjima, Osnovna škola „Braća Ribar“ iz Donje Borine ima odlične uslove za boravak dece u školi i izvođenje nastave, te da škola dobija podršku opštine kad god joj je neophodna.

Jekić je u svom obraćanju nabrojala sve ono što je u ovoj ustanovi urađeno u poslednjih nekoliko godina uz podršku opštine Mali Zvornik i Srpske napredne stranke u pogledu renoviranja škole, izgradnje novih objekata i nabavke neophodne opreme, te zahvalila opštinskom rukovodstvu i stranačkim funkcionerima na svemu što čine za obrazovanje dece u Donjoj Borini i Brasini.

U Saopštenju za javnost izdatom nakon konferencije za novinare navedeno je da OO SNS Mali Zvornik, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, nastoji da svojim delovanjem doprinese poboljšanju uslova za obrazovanje u školama na području malozvorničke opštine, podržavajući projekte lokalne samouprave usmerene na unapređenje funkcionisanja obrazovnih ustanova.

„Odgovorno tvrdimo da je u proteklih 8 godina, u odnosu na period pre nego što je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za funkcionisanje opštine Mali Zvornik, ostvaren izuzetan napredak u ovoj oblasti, kroz ulaganja u renoviranje i obnovu školskih zgrada, poboljšanje energetske efikasnosti u objektima, nabavku neophodnih sredstava za učenje, obnovu školskih igrališta i nabavku sportskih rekvizita, usavršavanje nastavnog kadra, te uključivanje učenika i nastavnika u vannastavne aktivnosti i projekte koji obezbeđuju dodatna znanja i resurse za kvalitetniji rad.

Važan rezultat politike koju vodimo po pitanju školstva i pristupa u radu kojim težimo da izjednačimo uslove za obrazovanje na selu i u urbanom delu opštine, je želja sve većeg broja mladih da ostanu da žive u seoskim mesnim zajednicama.

Među osnovnim školama u opštini Mali Zvornik u kojima se pomenuti efekti najbolje uočavaju je Osnovna škola „Braća Ribar“ iz Donje Borine i izdvojeno odeljenje u Brasini koji imaju odgovarajuće, savremene uslove za rad i odlične rezultate đaka u učenju.

Budući da su oba školska objekta u proteklih nekoliko godina u velikoj meri obnovljena, tokom letnjeg raspusta nije bilo potrebe za većim ulaganjima, izuzev u održavanje zgrade škole i školskog dvorišta, te nabavku ogreva za zimu.

U nameri da učenicima priušti bezbedniji boravak u školi, lokalna samouprava finansirala je nedavno uvođenje panik rasvete u zgradi škole, koja se aktivira u slučaju nestanka električne energije.

Osnovnu školu „Braća Ribar“ u školskoj 2022/2023 godini pohađa 140 učenika.

Uz podršku Srpske napredne stranke, lokalna samouprava i ove godine obezbedila je besplatan prevoz u školu za sve učenike i besplatne udžbenike za učenike prvog razreda.

Opštinski odbor SNS-a izborio se da borinska osnovna škola uvede „Jednosmenski rad“, koji deci omogućava produženi boravak u matičnoj školi, uz kvalitetne edukativne sadržaje, u okviru kojih učenici, kroz slobodne aktivnosti, mogu da saznaju i uče u oblastima koje nisu obuhvaćene redovnom nastavom, kao i da rade domaće zadatke.

U okviru Jednosmenske nastave, koja je uvedena sa idejom da deca kvalitetnije provode slobodno vreme, učenici kreiraju školski elektronski časopis, uče kaligrafiju, istoriju svog kraja, o finansijama, crtaju i pišu na različite teme i učestvuju u mnogim drugim edukativnim sadržajima.

Ovakav vid dodatne nastave u osnovnoj školi u Donjoj Borini uspešno funkcioniše već 4 godine, u okviru projekta Ministarstva prosvete Republike Srbije, koje je, među 204 izabrane škole u Srbiji, obuhvaćene ovim projektom, uvrstilo borinsku osnovnu školu.

Opština Mali Zvornik, uz podršku Opštinskog odbora SNS-a, obezbeđuje obroke za decu u produženom boravku.

Zaposlenima u OŠ „Braća Ribar“ lokalna samouprava omogućila je kontinuirano stručno usavršavanje, zahvaljujući čemu ova obrazovna ustanova ima osposobljen i vrlo kvalitetan nastavni kadar.

Odgovarajući uslovi, uz stručan i timski rad zaposlenih, doprineli su izuzetnom opštem uspehu učenika ove škole i dorim rezultatima na međuopštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima, kao i u vannastavnim aktivnostima“, navedeno je u Saopštenju za javnost OO SNS Mali Zvornik.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas