OBIČAJ KOJI TRAJE VEKOVIMA: Čuvene ratarske sveće stigle u Manastir Tronoša kod Loznice

Po tradiciji, koja traje nekoliko vekova, ratarske ili težačke sveće, napravljene od čistog voska, teške oko 50 kilograma i dugačke oko metar i po, stigle su na Veliki četvrtak u Manastir Tronošu, srednjevekovnu zadužbinu Nemanjića, staru 705 leta.
Sveće iz dva različita pravca, do česme „Devet Jugovića“ donose svečano meštani Gornje Borine, Paskovca, Zajače, Tršića i Korenite. Odatle, uz litiju, odlaze do svetinje, gde ih primaju, kao dar, monahinje i duhovnik arhimandrit Nikolaj Veselinović. Prvi put se pale, na Vaskrs, a onda svake nedelje i za praznik. Poslednji put gore na praznik Cveti. Posle toga, uzimaju se ostaci i uz priloge voska koje daju vernici liju se za narednu godinu.

– Radujemo se dolasku novih voštanica, običaju koji su doneli u Jadar monasi koji su u Tronošu došli davno iz Hilandara – kaže Željko Maksić, domaćin iz Gornje Borine. – Po predanju, prilažu se kako bi njive bolje rodile.Ova tradicija nikada nije prekidana, samo što su u vremenima oskudice i nemaštine bile malo manje.
U manastiru stoji, ali se ne pali, velika ratarska sveća, veća od ovih, koju su svetinji poklonili akademik profesor dr Zoran Kovačević, nekadašnji načelnik Klinike za nefrologiju i transplatacije na VMA, sa saradnicima i prijateljima. Smeštena je u bliziji sarkofaga u kom su mošti tronoškog sveca Stefana Jovanovića, koji je, pored ostalog, bio Vukov prvi učitelj, a kanonizovan je pre pet godina.
V.Mitrić

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas