Nedostaju rakete za protivgradnu zaštitu

Srbija bi do početka sezone odbrane od grada, 15. aprila, trebalo da raspolaže sa oko 8.000 protivgradnih raketa, što je tri puta manje od optimalnih godišnjih potreba od 25.000 raketa, izjavio je u nedelju načelnik sektora az vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

„Za početak sezone će sve biti spremno, ali i dalje zbog nedostatka novca nećemo imati optimalni broj protivgradnih raketa. Minimum koji je potreban je 15.000 raketa, a optimalno nam godišnje treba 25.000 raketa“, kazao je Marić agenciji Beta uoči početka šestomesečne sezone odbrane od grada koja traje do 15. oktobra.

Marić je istakao da je za normalno funkcionisanje sistema protivgradne zaštite u Srbiji potrebno izmedju sedam i osam miliona evra godišnje, što po njemu nije velika suma, imajući u vidu da se, kako je naveo, samo prošlogodišnja šteta od grada procenjuje na oko 50 miliona evra.

On je kazao da je za sada novac obezbedjen za nabavku oko 3.000 protivgradnih raketa, čija je cena oko 130 evra po komadu, i da je tender pri kraju.

Izvor: Beta

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas