„NAŠI SMO“ : Promocija knjiga preminule koleginice iz Loznice Zorice Višnjić

U bibliotec Vukovog zavičaja predstavljena je upravo objavljena knjiga „Naši smo“, skup kolumni koje je, pod tim nazivom, godinama, pisala Zorica Višnjić, preminula, nekadašnja novinarka i urednica RTV „Podrinja“ i jedan od osnovača „Lozničkih novosti“.
Od samog pojavljavanja ovaj svojevrsni omaž Zorici, koji su priredili njeni najmiliji, suprug Pero, sin Aleksandar, sestra Verica i kolege iz „Lozničkih novosti“ i drugi saradnici i prijatelji iz novinarskog esnafa, drago je i omiljeno štivo, jer podseća na britko pero ove žene-gorostasa od novinarke, ali i na vreme u kom je i o kom je pisala, naglašavajući često, simpatično i samo njoj znano : -Nisam ni glupa ni naivna, samo se pravim“.

– Ne mogu, a da ne kažem da je moj izbor iz opusa „Naše priče“, jedan od poslednjih tekstova, meni najdraži, „Lafica“ – napisala je njena saradnica iz PU „Lokal presa“ Snežana Milošević. – Priča o običnim Lozničankama koje su je zaustavile da joj pomognu u nevolji. Iz svake reči izvire priroda autorke, njeno ushićenje i solidarnost,To je odraz treće faze autorskog rada koja se odnosi na jednakost polova, ženska prava. A Zorica, novinarka, ne bi bila Zorica da u tako lepoj priči ne napravi ravnotežu i pozove se na jedno ružno iskustvo. Kao da je imala tas u svojim rukama, da sve sagleda sa dve strane . Nema veze, ja sam izabrala lepu priču da je zapamtim. Autorka „Naših priča“, nažalost, od jula 2022. godine, nije više među nama. Hoću da verujem da je na nekom čarobnom mestu sa puno dobrote i lepote.
Zorica je bila poštovana i kao novinar i kao snažna ličnost, iza koje su bile snažne emocije i neograničena ljubav prema svemu što je lepo, dobro i milo. I oni kojima je smetalo njeno pisanje, javno su govorili da je poštuju. Znalo se da u sebi nema ni tračka loših namera. Koračala je kroz profesiju i život uspravno.

– I baš tako i baš zasluženo – kaže njen kolega i prijatelj od mladih dana Vladimir Mitrić. – Dina Čolić mi je, svojevremeno, u jednom intervjuu rekla da je novinarstvo „sveta profesija“. Ako je tako, onda je Zorica po svemu svetica našeg esnafa. I Dina reče, pozivajući se se na Baneta Đuričića, da „pravi novinari rade u novinama, jer se novine bore za tiraž“. Zorica je sve to bila i, evo, ostala i ostaće na mnoge godine.

V.M.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas