Najveći uspesi reprezentacije Srbije na koje smo ponosni

Srbija, iako mala po površini, u sportu je uvek bila među najboljima na svetskom nivou. Na pitanje koji je najpopularniji sport u Srbiji, odgovori bi bili raznoliki jer smo talentovani u mnogim sportovima, zahvaljujući uspešnim sportistima koji su osvajali brojne trofeje na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima. Balkon ispred Skupštine grada postao je simbol sportskih slavlja, gde su dočekivani mnogi sportisti dok su građani u dresovima i majicama uzvikivali njihova imena, a milioni su pratili njihove uspehe preko televizije.

Lista sportskih uspeha naših sportista je veoma bogata i teško je odrediti koji su najveći i najvažniji. Dok čekate sledeće uspehe, pratite utakmice uživo i kladite se na ishod, mi smo vam pripremili tekst o najznačajnijim pobedama reprezentacija do sada koje ćemo pamtiti.

Muška reprezentacija košarke

Jedan od najvećih trenutaka srpske košarke desio se 2002. godine na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Reprezentacija, koja je tada nastupala pod imenom Savezna Republika Jugoslavija, osvojila je zlatnu medalju. 

Na Svetskom prvenstvu 2014. godine, koje je održano u Španiji, Srbija je osvojila srebrnu medalju. 

Četiri godine kasnije, na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini, Srbija je ponovo pokazala svoju snagu i kvalitet, osvojivši još jednu srebrnu medalju. 

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Srbija je osvojila srebrnu medalju, pruživši izvanredne partije tokom celog turnira. U finalu su se susreli sa SAD-om, ali su uprkos porazu osvojili drugo mesto, što je bio ogroman uspeh za srpsku košarku. 

Srbija je nasledila rezultate bivše Jugoslavije, koja je bila košarkaška sila sa brojnim osvojenim medaljama na svetskim i evropskim prvenstvima. Na evropskim prvenstvima, Srbija je osvojila srebrne medalje 2009. i 2017. godine, dok je bronzanu medalju osvojila 1999. godine.

Ženska reprezentacija košarke

Srbija je oduvek bila poznata po talentovanim košarkašima i velikim uspesima u ovom sportu, ali 2015. godina donela je nešto posebno – senzacionalni uspeh ženske košarkaške reprezentacije. Pod vođstvom sjajne Marine Maljković, naše košarkašice osvojile su zlato na Evropskom prvenstvu, što je bio prvi veliki trofej za žensku košarku u Srbiji.

Tim je bio predvođen izvanrednim igračicama kao što su Ana Dabović, Sonja Petrović i Jelena Milovanović, koje su briljirale na terenu. U finalnoj utakmici protiv Francuske, Srbija je pokazala hrabrost i odlučnost, savladavši rivala i donoseći zlato kući.

Ovaj uspeh nije bio samo trenutni bljesak. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, naše košarkašice su ponovo pokazale svoju klasu. Prolaskom kroz tešku grupnu fazu i eliminacione utakmice, stigle su do polufinala. Iako su u polufinalu poražene od reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, uspele su da se oporave i osvoje bronzanu medalju, pobedivši Francusku u borbi za treće mesto.

Muška reprezentacija odbojke

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije beleži niz uspeha još od kraja 20. veka. Prvi veliki uspeh zabeležen je na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Japanu, gde su osvojili srebrnu medalju. To je bio samo uvod u zlatnu epohu srpske muške odbojke.

Najveći trenutak usledio je 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju. Srbija, tada kao SR Jugoslavija, osvojila je zlatnu medalju, pobedivši Rusiju u finalu. Ovo olimpijsko zlato bilo je prvo za srpsku odbojku i jedno od najvećih dostignuća u istoriji sporta u zemlji.

Sledeći korak bio je osvajanje evropskog trona 2001. godine, kada je muška reprezentacija postala šampion Evrope. Ovaj uspeh ponovljen je 2011. godine, čime su se potvrdili kao sila u evropskoj odbojci. Tokom ovih godina, tim je bio vođen izuzetnim igračima kao što su Vladimir Grbić i Ivan Miljković, koji su svojim veštinama i liderstvom doprinosili svakom uspehu.

Ženska reprezentacija odbojke

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije takođe se može pohvaliti impresivnim rezultatima. Dvostruki su evropski prvaci, osvajajući zlato na Evropskim prvenstvima 2011. i 2017. godine. Ove titule su potvrda kontinuiranog rada i talenata u ženskoj odbojci.

Godina 2016. bila je posebno značajna za žensku reprezentaciju. Na Olimpijskim igrama u Riju, naše odbojkašice su osvojile srebrnu medalju, donoseći radost naciji i još jednom potvrđujući svoju snagu na međunarodnoj sceni. Predvođene kapitenom Milenom Rašić i sjajnom Tijanom Bošković, tim je demonstrirao vrhunsku igru i borbenost. Na Svetskom prvenstvu 2018. godine, ženska reprezentacija je ostvarila još jedan istorijski podvig osvojivši zlato, čime su postale svetske šampionke

Vaterpolo reprezentacija

Rezultati srpskih vaterpolista govore sami za sebe, jer su tokom godina osvajali medalje na gotovo svim velikim takmičenjima. Osvajali su zlatne medalje na Evropskim prvenstvima:

  • Evropsko prvenstvo u Beogradu 2006. godine bilo je posebno značajno, jer je Srbija po prvi put osvojila zlatnu medalju kao samostalna država. Pored domaće publike, reprezentacija je pokazala izvanrednu igru, savladavši Mađarsku u finalu.
  • Na prvenstvu u Ajndhovenu 2012. godine, Srbija je pobedila Crnu Goru u finalu. 
  • Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2014, srpski vaterpolisti su ponovo osvojili zlato nakon napete utakmice protiv Mađarske. 
  • U Beogradu 2016. godine, Srbija je još jednom potvrdila svoju dominaciju, osvojivši zlato pred domaćom publikom. 
  • U Barseloni 2018. godine, finalna utakmica protiv Španije bila je izazovna, ali je Srbija ponovo pokazala svoju superiornost.

Kada su u pitanju Svetska prvenstva tu se izdvajaju:

  • Svetsko prvenstvo u Rimu 2009. godine, Srbija je osvojila zlatnu medalju, pobedivši Španiju u finalu. 
  • Šest godina kasnije, na Svetskom prvenstvu u Kazanju 2015, Srbija je ponovo osvojila zlato. Ovaj put su savladali Hrvatsku u finalu, čime su potvrdili svoj status svetskih šampiona. Tim je bio predvođen kapitenom Filipom Filipovićem, koji je bio važna figura u ovom trijumfu.

Olimpijske igre u Riju 2016. godine reprezentacija je osvojila zlatnu medalju, prvi put kao samostalna država. Finalna utakmica protiv Hrvatske bila je vrhunac takmičenja, gde je Srbija dominirala i osvojila zasluženo zlato. 

Ovi uspesi nisu samo medalje i pehari, oni su simboli zajedništva, upornosti i strasti koja pokreće našu naciju. Svaka pobeda donosi osećaj ponosa i zajedništva, inspirišući mlade generacije da teže izvrsnosti i veruju u svoje snove. Gledajući unapred, možemo biti sigurni da će nova generacija sportista nastaviti da donosi radost i ponos Srbiji, gradeći na temeljima koje su postavili naši dosadašnji šampioni.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas