Mere podrške porodici koje sprovodi lokalna samouprava doprinele povećanju boja novorođene dece u 2022. godini

Nakon učešća na prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici, pod nazivom „Srbija – naša porodica“, održanoj u ponedeljak, 03. marta, u Palati Srbija, u Beogradu, u organizaciji Ministarstava za brigu o porodici i demografiju, predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, rekao je da ova lokalna samouprava već nekoliko godina sprovodi mere podrške porodici koje daju očigledne rezultate, budući da je u 2022. godini u Malom Zvorniku rođeno 91 dete, što je za 15 dece više u odnosu na 2021. godinu, u kojoj je rođeno 76 beba.
On je naveo da lokalna samouprava od 2022. godine, na ime roditeljskog dodatka, za svako novorođeno dete izdvaja 100.000 dinara i obezbeđuje bebi paket, u vrednosti od oko 5.000 dinara, sa stvarima neophodnim roditeljima odmah po rođenju deteta.
Jevtić je rekao da je to znatno više, budući da je ranije, na ime finansijske podrške porodici, izdvajano 55.000 dinara za prvo dete, 65.000 dinara za drugo i 75.000 dinara za treće i svako sledeće novorođeno dete.
On je naveo i to da lokalna samouprava finansira i brojne druge mere podrške porodicama, trudeći se da pomogne sugrađanima, da ih ekonomski osnaži, podstakne natalitet i zadrži stanovnišvo na svojoj teritoriji.
Kao najznačajnije rezultate u ovoj oblasti, naveo je izgradnju novog vrtića u mesnoj zajednici Donje Naselje, zahvaljujući čemu je u opštini ukinuta lista čekanja za smeštaj dece u obdanište.
Navodeći ostale reultate i mere podrške porodici koje realizuje lokalna samouprava, izdvojio je dogradnju višenamenske učionice i poboljšanje uslova za boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Crvenkapa“, izgradnju i uređenje 7 dečjih igrališta po savremenim standardima u nekoliko mesnih zajednica na teritoriji opštine, kupovinu kuća sa okućnicom za mlade bračne parove koji žele da ostanu da žive na selu, obezbeđivanje besplatnog lokalnog prevoza za učenike i najstarije sugrađane, nabavku i podelu besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda u svih 5 osnovnih škola, kao i nabavku i podelu besplatnih autosedišta za decu uzrasta do 5 godina.
On je naveo da će lokalna samouprava nastojati da za svako dete na području opštine obezbedi auto sedište za bezbednije učešće u saobraćaju.
S obzirom da je ova mera naišla na veoma dobar prijem kod sugrađana, rukovodstvo opštine planira da uvede praksu da svako dete odmah po rođenju od lokalne samouprave dobije sedište.
U protekle 4 godine, koliko opština Mali Zvornik primenjuje ovu meru podrške sugrađanima, nabavljeno je i uz obuku o pravilnom korišćenju auto sedišta podeljeno više od 450 zaštitnih sistema za decu u saobraćaju.
Jevtić je rekao da će opština nastaviti da finansira realizaciju pomenutih mera podrške porodici u 2023. godini i nastojati da primenjuje nove pozitivne prakse koje mogu doprineti stvaranju bolje demografske slike u opštini.
U okviru konferencije „Srbija – naša porodica“ jedinicama lokalne samouprave predstavljen je širi potencijal primene pro-porodične politike.
Predlog je da svaka jedinica lokalne samouprave podnese svoje predloge rešenja u sprečavanju depopulacije, koja predstavlja najveću opasnost za dugoročni opstanak naroda i države.
Porodica je najvredniji resurs Republike Srbije i prirodna sredina u kojoj se deca rađaju, podižu i vaspitavaju.
Kao takva, porodica je garant nacionalnog opstanka, osnovna ekonomska jedinica i zajednica bez koje nema održivog razvoja i napretka društva i države, istaknuto je na konferenciji.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas