Loznički dimničar – Sugrađane pamtim po ulici, broju i krovu

Sresti dimničara, prema verovanju,  predstavlja susret sa srećom, u  tom momentu poželimo želju i tražimo dugme na odeći kako bismo se uhvatili za njega da bi nam se želja ispunila, ali za Radoja sreća je kada po završenom poslu njegovi sugrađani imaju topao dom.

Posao dimničara je specifičan, radi se po snegu, ledu, kiši, na visini, strmim i vlažnim krovovima kaže Radoje Stanimirović, koji u lozničkom KJP „Naš dom“ čisti dimnjake već 28 godina.

Svaki krov je različit na svoj način  tvrdi jedini dimničar na  području Podrinja i Kolubare, koji je apelovao na sugrađane da na vreme, u ovom letnjem periodu, počnu sa pripremama za grejnu sezonu, očiste dimnjake, kotlove i kotlarnice i  pripreme ogrev kako ne bi u zimskom periodu došlo do većih problema.

Najviše poziva ima na početku grejne sezone zbog velike koncentracije smole, katrana i gareži – „Koliko mogu trudim se da se odazovem svakom pozivu, da priđem svakom dimnjaku i da ga očistim, da bi imao funkciju i dobio normalno sagorevanje, kako bi građani imali tople stanove i kuće“ objašnja Radoje, ne skidajući osmeh sa lica.

„Posao nije težak jer sam ga zavoleo, ušao mi je u krv. Najviše kontaktiram sa svojim sugrađanima i najveća mi je radost kada se danas pozdravim sa 50, 100 ljudi, kada mi mahnu i kažu – Gde si majstore,  Ne mogu svih da se setim, pitam odakle su, pamtim ih po ulici, broju i krovu. Najsrećniji sam kada završim posao, pa oni imaju topao dom“ kaže Radoje.

 

Podaci govore da čak 70 odsto korisnika čeka da se odžak zapali ili zapuši, pa da dimničari reaguju, dok bi, kako kažu iz KJP „Naš dom“, taj posao trebalo obaviti preventivno pre početka grejne sezone, te su tim povodom pokrenuli akciju čišćenja dimnjaka za 1500 dinara na 3 mesečne rate.

Ono na čemu mnogi Lozničani zavide Radoju je, što po obavljenom poslu, uživa u najlepšem pogledu na panoramu našeg grada. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas