U MUP-u smatraju da bi obezbeđenje u prodavnicama trebalo da ima veća ovlašćenja u hvatanju kradljivaca, jer bi na taj način bio olakšan posao policiji.

Sa dubinom krize proporcionalno se povećavaju krađe po srpskim prodavnicama. Takozvani „sitan kriminal“ je sve učestaliji, a sve češće na meti lopova je i hrana.

Kako kažu trgovci, na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju na pijacama ili na ulici. Krađe po zlatarama i poštama, koje se dešavaju svakoga dana, nisu zaobišle ni srpske trgovine. Prodavačica Jelena Smiljanić kaže da su kradljivci različitih godina, pola i obrazovanja. Takođe, nema pravila ni u tome koji su proizvodi na meti lopova.

“Kradu se slatkiši a devojke koje su tako fine kradu hemiju, znači šampone, kupke, dezodoranse, ovi što piju uzimaju čokančiće i tako, nema ništa određeno, uzimaju sve do čega stignu”, kaže Jelena.
Prodavci vide najrazličitije vrste krađa.

“Jedan je skoro dolazio, uzumao je hleb i hteo je da uzme deset čokolada. Ja sam to videla sa delikatesa i trčala sam na kasu – uspele smo da stignemo na vreme da nam vrati te čokolade”. Slične priče mogu se čuti i u ostalim trgovinskim lancima koji posluju kod nas.

U “Univereksportu” kažu da posetioci sve češće pojedu ili popiju neke od proizvoda, a da ne plate račun. Kafa i čokolada spadaju u artikle koji se najviše kradu.
“Tu su suhomesnati proizvodi koji imaju svoj značajan udeo, takođe postoje i neke nove taktike a to su zamene artikala ili pakovanja, postoje razni načini na koje se ljudi dovijaju kako bi uzeli robu bez plaćanja”, tvrdi Olivera Ćirković iz ovog trgovinskog lanca.

Više na KURIR INFO

Оставите одговор

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas