Kukasti krstovi u knjizi utisaka

Kukasti krstovi, imena Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i Jure Francetića, ustaški i fašistički pozdravi našli su se u knjizi utisaka o izložbi Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, koja je priređena u Muzeju Jadra u Loznici. Slučaj je prijavljen policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza neprimerenih i sramnih poruka i crteža.
Loznički kraj je mnogo stradao u Drugom svetskom ratu, a streljanje u Dragincu prvi je masovni zločin nemačke vojske nad civilima u Srbiji i prethodio je masovnim streljanjima u Kragujevcu i Kraljevu oktobra 1941. godine, pa ovakve poruke i crteži dobijaju još više na težini.

Prema rečima Zorana Tošića, kustosa-pedagoga u Muzeju Jadra, u knjizi utisaka bilo je uvek ljubavnih, šaljivih i sličnih poruka, ali nikada kukastih krstova, nacističkih i ustaških pozdrava i imena najvećih ratnih zločinaca. Izložba je trajala od kraja aprila do sredine maja i zaposleni nisu odmah otkrili sramne poruke. Svastike i ostali nakaradni natpisi primećeni su početkom ovoga meseca.

– Zapanjen sam da neko može učiniti tako nešto i veličati one koji su počinili tako strašne zločine prema našem narodu. Kao istoričar, pedagog, odbornik i roditelj zgranut sam i osećanjem odgovornosti. Pretpostavljamo da su ove crteže i poruke ostavili srednjoškolci, a očekujemo da sve srednje škole koje su obaveštene o ovome reaguju na pravi način i pomognu u otkrivanju vinovnika ovog nedopustivog postupka. Od naredne školske godine počećemo predavanja o Hitleru, Francentiću, komandantu Crne legije i poglavniku Anti Paveliću i po ko zna koji put upoznati naše učenike ko su oni bili i šta su radili. Mislim da oni koji su napisali ove parole nisu svesni koga veličaju – kaže Tošić.

On je ovih dana u Muzeju već održao nekoliko predavanja o vođama fašizma i ustaštva za lozničke srednjoškolce, gde im je pokazano i šta su njihovi vršnjaci uradili u knjizi utisaka. Cilj je da se što više upoznaju sa tim delom naše istorije jer se samo znanjem mogu sprečiti zablude i ovakve pojave.

Izložba „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“ nastala je na ideju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.
Tošić traži da ga smene
Zoran Tošić, kustos Muzeja Jadra u Loznici, od direktorice Centra za kulturu u ovom gradu zatražio da ga oslobodi obavljanja poslova iz nadležnosti rukovođenja i koordinisanja rada u muzeju jer, kako je saopštio, oseća odgovornost zbog toga što su se u knjizi utisaka pojavili nedolični i skandalozni crteži i poruke, kojima se veliča ustaštvo i nacizam.

Đ.Janković IZVOR VESTI ONLINE foto: Đ.Janković

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas