Koji su najčešći kvarovi veš mašine i kako da ih prepoznate?

Veš mašine su neizostavan deo modernog domaćinstva, olakšavajući svakodnevne obaveze pranja veša. Međutim, kao i svaki uređaj, i veš mašine su podložne kvarovima koji mogu ometati njihovu efikasnost. Prepoznavanje najčešćih kvarova je važno za održavanje uređaja u optimalnom radnom stanju i produžavanje njegovog radnog veka.

Problemi sa dotokom vode

Pravilno punjenje vodom je ključno za pravilan rad veš mašine. Kada se javi problem nemogućnosti pravilnog punjenja, postoji nekoliko potencijalnih uzroka koje treba uzeti u obzir:

  • Začepljeni dovodni ventili – dovodni ventili su odgovorni za kontrolu protoka vode ka veš mašini. Ako su ovi ventili začepljeni ili oštećeni, može se javiti nedostatak vode ili nepravilno punjenje. Ovo je čest problem koji može biti uzrokovan nakupljanjem kamenca ili drugim talozima.
  • Oštećene cevi – povrede ili pukotine u cevima koje dovode vodu do veš mašine mogu takođe ometati pravilan protok vode. Ovi problemi često nisu vidljivi golim okom jer se mogu nalaziti iza mašine ili u zidovima.
  • Električne komponente za kontrolu protoka vode  -moderni modeli veš mašina koriste senzore i električne komponente za preciznu kontrolu protoka vode. Kvarovi u ovim komponentama mogu dovesti do problema poput prekomernog ili nedovoljnog punjenja vode. Ovo može biti teže primetiti bez dijagnostičkih alata, ali se može manifestovati kroz nepravilne cikluse punjenja ili uopšte nedostatak punjenja.

Da biste prepoznali problem sa punjenjem vodom, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko znakova. Tokom ciklusa punjenja, obratite pažnju na bilo kakve neobične zvukove kao što su brujanje ili curenje vode. Proverite da li se voda pravilno puni u bubanj mašine ili da li ima znakova nedostatka vode tokom rada. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, profesionalna popravka i servisiranje Gorenje veš mašina će vam pružiti potrebnu dijagnostiku i rešavanje problema.

Neispravan motor ili pogonski sistem

Motor i pogonski sistem veš mašine predstavljaju komponente koje omogućavaju pravilno funkcionisanje uređaja. Kada se javi problem sa ovim delom, može doći do ozbiljnih poteškoća u radu mašine.

Kaiš je vitalna komponenta koja prenosi snagu sa motora na bubanj veš mašine. Oštećenje ili istrošenost kaiša može rezultirati nepravilnim pokretanjem bubnja ili čak potpunim prestankom rotacije. Da biste prepoznali problem sa kaišem, obratite pažnju na neobične zvukove poput škripanja ili lupkanja tokom rada mašine. Mogu se primetiti problemi sa radom centrifuge.

Motor veš mašine je odgovoran za pokretanje bubnja i izvođenje različitih ciklusa pranja. Kvarovi u motoru mogu biti uzrokovani oštećenjem namotaja, preopterećenjem ili generalnom istrošenošću. Za prepoznavanje problema sa motorom, obratite pažnju na naglašene vibracije, neobične mirise poput paljenja, ili potpuni nedostatak reakcije na pokretanje ciklusa.

Problemi sa drenažom i pražnjenjem

Ako veš mašina ima poteškoća sa ispuštanjem vode, potrebna je brza reakcije kako bi se održala funkcionalnost uređaja. Neki od uzroka za ovo stanje mogu biti:

  • Začepljeni filteri – filteri u veš mašini su odgovorni za zadržavanje krupnih čestica poput dlaka i krpa, sprečavajući da dospeju u cevi i pumpe za drenažu. Ako su filteri začepljeni, voda neće moći pravilno da se izbaci iz mašine tokom procesa pražnjenja. Da biste proverili filtere, trebalo bi redovno da ih čistite prema uputstvima proizvođača. 
  • Začepljena creva – creva koja odvode vodu iz veš mašine mogu postati začepljena nakupljanjem prljavštine ili kamenca. Ovo može ograničiti ili potpuno blokirati protok vode, što sprečava mašinu da se adekvatno isprazni. 
  • Oštećene pumpe za drenažu – oštećenja u pumpi, kao što su blokade ili mehanička oštećenja, mogu uzrokovati probleme sa pražnjenjem. Ako se pumpa ne može pokrenuti ili ne radi ispravno, to će rezultirati nakupljanjem vode u bubnju mašine ili njenim nedostatkom tokom procesa pražnjenja.

Poteškoće sa lošim mirisom i higijenom

Neprijatan miris veša nakon pranja može biti frustrirajući problem koji često ukazuje na nakupljanje bakterija ili buđi unutar veš mašine. Ovi neprijatni mirisi nastaju zbog vlage koja ostaje unutar mašine nakon završetka ciklusa pranja, što stvara idealne uslove za razvoj mikroorganizama. 

Unutrašnjost veš mašine, posebno gumeni zaptivači, filteri i drugi delovi koji zadržavaju vlagu, mogu postati leglo za razvoj bakterija. Ukoliko se ovi delovi ne čiste redovno ili se ne održava dobra cirkulacija vazduha, bakterije se mogu brzo razmnožiti i uzrokovati neprijatan miris koji se prenosi na oprani veš.

Buđ je čest problem, pogotovo u područjima sa visokom vlagom ili ako se mašina često koristi na niskim temperaturama, što ne ubija bakterije i gljivice.

Filteri koji nisu redovno čišćeni ili zaptivači koji su prljavi ili oštećeni mogu doprineti zadržavanju vlage i nečistoća u mašini. To može dovesti do stvaranja neprijatnih mirisa i smanjene efikasnosti pranja.

Prepoznavanje i rešavanje najčešćih kvarova veš mašina može produžiti njen vek trajanja i obezbediti efikasno pranje veša u domaćinstvu. Redovno održavanje, brza reakcija na probleme i povremeni pregledi od strane stručnjaka mogu značajno smanjiti troškove popravki i neželjene prekide u radu. Zapamtite, dobro održavanje je neophodno za dugotrajnost i zdravlje vaše veš mašine.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas