KLJUČEVI ZA JOŠ 30 STANOVA IZBEGLIMA IZ BiH I HRVATSKE

U Loznici su danas uručeni ključevi za 30 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji Grada Loznice. Stanovi su sagrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, Potprojekat 8, na Lagatoru, u Ulici Lenke Dunđerski..
Svečanosti su pored predstavnika grada, pomoćnika gradonačelnika Ljubinka Đokića prisustvovali Slavica Jelača, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i institucija.
U pozdravnoj reči domaćina u ime grada Loznice Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika se zahvalio Vladi Srbije i predstavnicima državnih institucija na partnerstvu pri realizaciji ovog projekta.

– Samo teška bolest je veća nesreća od one kada čovek mora da napusti svoju kuću, svoje ognjište, svoj dom i svoje mesto. I zato hvala svima, hvala donatorima, hvala svima koji su pomogli da 30 porodica sa teritorije BiH i Hrvatske dobiju ključeve od svog novog doma. Za njih će to biti najlepše proleće koje je počelo juče. Grad Loznica sa gradonačelnikom na čelu je uvek imao razumevanje za nevolje ovih ljudi. Svi znamo da su u aprilu 2019. godine uručeni ključevi za 30 izbegličkih prodica, prošle godine u junu za 60 i danas za još 30. Grad Loznica je sa svoje strane pomogao tako što je obezbedio lokaciju, finansira sve infrastrukturne priključke što je nemala vrednost od oko 60 miliona dinara. Za svaki sklopljeni ugovor sa Komesarijatom izdvajamo sredstva, kako za nabavku kuće sa okućnicom, tako i nabavku građevinskog materijala, istakao je pomoćnik gradonačelnika i poželeo svima koji su danas dobili krov nad glavvom dobro zdravlje i lepe vesti u novim domovima.
Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd je svim korisnicima poželeo srećno useljenje a Olivera Dunžić, jedna od korisnica novih stanova, koja je 1995. godine izbegla iz Visokog u BiH, podsetila da je u ovom gradu odrastalo i njenih dvoje dece. _ Teške su godine iza nas, ali odlučno gledamo napred, rekla je Dunžić. Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije izneo je podatak da je ovakvim vidom podrške zbrinuto 24.600 ljudi koji žive u Srbiji.
Regionalni stambeni program ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas