Upale uha su čest problem koji se može pojaviti kod osoba svih starosnih godina, a zbog velikog broja raznolikih simptoma koji se mogu javiti, nije uvek jednostavno ustanoviti da se radi upravo o tom problemu.

Ne brinite, ako vam se javio neki problem sa sluhom, ne morate odmah da razmišljate o tome koliko košta slušni aparat, već dobro proverite zbog čega je nastao taj problem.

U nastavku teksta možete pročitati koji su uzroci, kako se prepoznaje upala uha i na koje sve načine se može tretirati.

Uzroci nastanka upale uha

Upale uha su čest upalni proces kod dece, ali se javljaju i kod odraslih osoba i postoje različiti uzročnici ovog upalnog procesa, a najčešće su u pitanju različite bakterijske ili virusne infekcije.

U letnjem periodu često dolazi do upala spoljnog ušnog kanala, koji se još naziva i “plivačko uho”. Kupanje u moru, reci ili bazenu može da dovede do ove upale, pa se zbog toga taj ušni kanal i naziva tako. 

Ova upala započinje sa blagom zapušenošću i nelagodnim osećanjem, a zatim se javlja oslabljen sluh nakon kojeg sledi i osećaj bola u predelu uha.

Ono što još može da prouzrokuje upalu su klima uređaji koji prilikom svog rada ispuštaju hladan vazduh koji može dovesti do iritacije bubne opne menjajući pritisak u ušnom kanalu. Ovo rezultira neprestanim treperenjem bubnih opni.

Upalni proces u uhu nastaje kada neka infekcija, bilo da je ona virusna ili bakterijska napadne vaše uho. Takva infekcija uglavnom izazove otok ili skupljanje tečnosti iza same bubne opne.

Uzroci nastanka upale uha nisu samo infekcijske prirode, već je moguće da postoje i neke genetske predispozicije, druga zdravstvena oboljenja koja mogu dovesti do upale, ali i promena klime i pad imunog sistema. 

Različite vrste upala

Pored različitih uzročnika koje mogu imati upale uha, one mogu da i da se razlikuju i dele na akutne i hronične upale.

Akutne upale uha su upale koje traju kraći vremenski period, ali su one propraćene jakim i intenzivnim bolovima, dok hronične upale često mogu ostaviti ozbiljne i trajne posledice u unutrašnjem ili srednjem uhu.

Razlikovanje simptoma kod upala spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uha

Bol, neprijatnost, blagi pritisak u ušima, zapušen ili oslabljen sluh, ali i pojava iscedka iz vašeg uha su simptomi koji ukazuju da postoji upalni proces unutar vašeg uha. 

Ove upale se različito pronalaze, dijagnostifikuju i leče u zavisnosti od toga da li je u pitanju upala spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uha. Zbog toga je potrebno i razlikovati o kojoj tačno upali se radi.

Upala unutrašnjeg uha

Skoro svaka infekcija i upala je propraćena bolom, a infekcija unutrašnjeg uha pored bola može da izazove i vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. To su mogući simptome ove vrste upale.

Upala srednjeg uha

Do ove upale najčešće dolazi skupljanjem tečnosti koja izaziva oticanje bubne opne. Najčešći simptomi upale srednjeg uha su bol, osećaj zapušenosti i tečni iscedak, dok je moguća i pojava groznice, temperatura i problemi sa sluhom.

Upala spoljašnjeg uha

Simptomi koji prate upalu spoljašnjeg uha su crvenilo, otok, osip koji može da izazove svrab, neprijatnost, ali i bol u uhu.

Dijagnostifikovanje i lečenje upale uha

Čak i ukoliko primetite i osetite neke od ovih simptoma, potrebno je da vam odgovarajući lekar postavi dijagnozu i prepiše terapiju. Nije dovoljno da sami na svoju ruku počnete da lečite upalu.

Ukoliko sumnjate da imate upalu i infekciju uha, zakažite pregled kod doktora otorinolaringologije kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, mogući uzrok upale i kako bi se dobila adekvatna terapija koja bi rešila problem.

Lečenje ovih upala uglavnom traje kratko, ali to takođe zavisi u kom stadijumu upalnog procesa ste se obratili lekaru i koja vrsta upale je u pitanju. 

Kako lečenje ne bi trajalo dugo, a i da ne bi ostavilo trajnije i ozbiljnije posledice po vaše zdravlje, najbolje je da se odmah obratite lekaru čim posumnjate ili uočite neki od prethodno gore navedenih simptoma u tekstu. 

Na taj način upala će brzo biti sanirana, a možda i neki drugi zdravstveni problem ukoliko je došlo do upale uha usred nekih drugih problema. 

Posledice koje se mogu javiti ukoliko se upala ne leči

Upale i infekciije uha su česta pojava kod beba i male dece. U tom uzrastu nisu veliki problem i ne ostavljaju posledice po zdravlje i sluh.

Ove infekcije kod odraslih osoba, kao što smo ranije napomenuli, su ređe, ali su teže za tretiranje. Lečenje traje duže i vrlo često prelaze u hronične upale koje mogu izazvati i teža oboljenja.

Ukoliko se ove upale ne tretiraju na vreme možete doći do delimičnog ili potpuno gubitka sluha, infekcije kosti lobanje , meningitisa, ali i pucanja bubne opne.

Ignorisanje simptoma bilo kakvih bolesti nije preporučljivo, ni sezonskog gripa, a kamoli upala, ali takođe ni samostalno lečenje koje takođe može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Ukoliko mislite da imate neku upalu uha ili bilo kog drugog dela vašeg tela, obratite se stručnim licima kako biste rešili problem blagovremeno i sačuvali vaše zdravlje.

Za još ovakvih članaka i drugih informacija o raznim lokalnim i drugim temama, pratite naš portal.

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas