Kako opremiti kućnu teretanu?

Sa obzirom da je proleće iza ćoška, veliki broj ljudi polako počinje sa pripremom svog tela za leto i lepo vreme. Odlazak u teretanu zahteva određeno vreme i usklađivanje svih obaveza pogotovo kada je reč o grupnim treninzima.

Koliko puta ste našli izgovor i propustili trening zato što je napolju loše vreme?

Osim što štedi vreme, opremanje kućne teretane je pravi način da se naterate na redovno vežbanje bez obzira na vremenske uslove, a trening možete odraditi u bilo koje doba dana ili noći. Upravo to je razlog što se sve veći broj ljudi, pogotovo zaposlenih, odlučuje za ovaj vid teretane.

Ukoliko planirate da opremite kućnu teretanu, broj sprava koje ćete nabaviti zavisi od više faktora. Počevši od prostora kojim raspolažete, preko novca koji ste spremni da uložite pa sve do vrste vežbi koje planirate da izvodite.

U nastavku teksta pročitajte savete kako da opremite svoju kućnu teretanu u odnosu na vrstu treninga koji preferirate.

#1 Trening snage – za jačanje mišića i nabacivanje mase

Ponuda opreme za kućnu teretanu je sve veća, pa se danas vrši prodaja bench klupa, gladijatora i ostale opreme za trening snage po pristupačnijim cenama nego što je to ranije bio slučaj.  Pri odabiru sprava bitan je njihov kvalitet, jednostavnost upotrebe i izdržljivost.

Vežbama snage jačamo mišiće i na taj način činimo telo otpornijim na povrede i isčašenja. Da bi se stekla masa nije dovoljno prosto izvođenje vežba, već je neophodan rad sa težinama.

Benč klupa i stalak za teg – osnovna oprema za vežbanje

Benč klupa je ravna klupa koja se koristi za vežbe dizanja tegova iz ležećeg položaja. Težina šipke za benč je 20 kilograma i na nju se po potrebi dodaju tegovi različite težne u zavisnosti od vaše snage i mogućnosti. Vežbama na benč klupi se jačaju tricepsi i mišići grudi.

Takođe stalak za teg je veoma važan jer on obezbeđuje da teg stoji na određenoj visini koja je prilagođena vežbaču, pa on može da ga podigne uz minimalne šanse da se povredi. Neke od vežbi snage koje se izvode uz pomoć stalka su čučanj i mrtvo dizanje.

Gladijator – višenamenska sprava za vežbanje

Gladijator je jedna od najpopularnijih sprava koja se u teretanama najviše koristi. Na njoj se mogu izvoditi razne vežbe, pa se samim tim aktiviraju najrazličitiji mišići poput mišića butina, grudi, leđa.

Bez obzira da li ste početnik ili profesionalac, podešavanjem težina i odabirom različitih vežbi ova sprava će vam biti od koristi, pa je trebate uvrstiti na spisak sprava koje su vam neophodne za kućnu teretanu.

#2 Kardio trening – za aktivno trošenje kalorija

Redovan trening je jedna od navika uspešnih ljudi. Ako ipak niste ljubitelj treninga sa težinama i više volite aktivnije treninge sa znojenjem i trošenjem kalorija, izdvojili smo vam nekoliko sprava uz koje će vaš kardio trening kod kuće biti potpun.

Traka za trčanje – najpoznatija sprava za trening

Trčanje je neizostavan deo svakog kardio treninga, pa je zato traka za trčanje neophodna oprema za teretanu. Cena trake za trčanje zavisi od njene veličine i broja različitih dodataka koje nudi.

Na traci postoje razne opcije, pa tako možete ručno podesiti brzinu hodanja ili trčanja kao i nagib pod kojim se krećete u zavisnosti od vaših mogućnosti.

Takođe postoje i već programirani režimi treninga, pa se možete odlučiti i za neke od njih. Trčanjem se aktiviraju mišići nogu, a trčanje ima pozitivan uticaj na kondiciju i celokupni kardiovaskularni sistem.  

Statični bicikl – vožnja bicikla u zatvorenom prostoru

Oni vežbači koji nisu neki ljubitelji trčanja a ipak žele trening koji će ih naterati da se oznoje, veoma često umesto trake biraju statični bicikl.

Sa obzirom da su šanse za povredu male, na njemu mogu trenirati početnici podešavanjem režima vežbanja slabijeg intenziteta. Za one malo iskusnije postoji opcija podešavanja težine okretanja pedala, pa odabirom veće težine imaće prilićno zahtevan trening.

Eliptični trenažer – treniranje celog tela

Ova sprava omogućava istovrmeno izvođenje razlićitih pokreta. Vežbe se izvode rotacionim kretanjem nogu, a dve drške za ruke, daće vam osećaj kao da skijate. 

Takođe na njoj se pored skijanja može simulirati vožnja bicikla, penjanje uz stepenice, šetnja kao i hodanje uz nagib.

U zavisnosti na šta usmerite snagu, treniranjem na eliptičnom trenažeru možete tonirati butine, ojačati leđa i ruke ili zategnuti stomak.

Sa obzirom da treniranjem istovremeno vežbate i ruke i noge, trening na trenažeru sagoreva veliki broj kalorija,

#3 Sprava za ostale vrste treninga – joga, pilates, aerobik

Ukoliko planirate da se bavite drugim vrstama treninga kao što su aerobik, joga i pilates, biće vam potrebna dodatna oprema za njih.

Pored strunjače ili prostirke koja vam je neophodna za udobno izvođenje vežbi na podu, potrebni su vam i pilates lopta, steperi sa podesivom visinom, vijače kao i  lakši tegovi za ruke i za noge i elastične trake, koji će izvođenje vežbi učiniti malo zahtevnijim.

Postoje razni vođeni treninzi koji se mogu naći onlajn, pa ukoliko niste sigurni koje vežbe da radite i da li ih pravilno izvodite, pogledajte neke od mnogobrojnih treninga koji postoje na internetu.

Iako je kućna teretana investicija, redovnim vežbanjem u njoj ćete pored fizičkog izgleda poboljšati i vaše zdravstveno stanje. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da odaberete sprave za vašu teretanu. Uz pravilno opremljenu kućnu teretanu više nećete propustiti nijedan trening!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas