Kako napraviti metalnu kapiju za dvorište?

Svi mi koji imamo dvorište, trebamo i jednu dobru, čvrstu kapiju, koja će predstavljati adekvatan ulaz u naše malo carstvo. Nova i uređena kapija može izgledati gotovo podjednako impresivno kao i nov automobil parkiran u dvorištu, pa se investiranje vremena i novca u ovakav poduhvat apsolutno isplati.

Nije potrebno čekati da se postavi nova ograda da bi se izdarila kapija. Dovoljno je da imamo bilo kakvu urednu ogradu, bilo da je to obična drvena taraba ili žičana ograda podupreta stubićima, pa da postoji razlog da napravimo kapiju koja će u svakom smislu zadovoljiti naše potrebe.

Poželjno je da kapija bude svrsishodna, da vrši dobro svoju funkciju, da je čvrsta, stabilna, ali i da bude dekorativna i da ukrašava ulaz u dvorište. U nastavku teksta saznajte šta vam je sve potrebno kako biste samostalno napravili metalnu kapiju za svoju ogradu.

Šta će vam sve biti potrebno od opreme?

Pre svega će vam biti potrebno dovoljno materijala i kvalitetni aparati za varenje, jer je to osnov za svaku izgradnju metalnih konstrukcija. 

Od alata će vam biti potrebna kompletna oprema za varenje, od aparata i elektroda do zaštitne opreme koja je vrlo bitna. Maska za varenje, rukavice, odeća sa dugim rukavima kako biste zaštitili ruke od varnica, pa čak će vam i zaštitna obuća dobro doći.

Pored toga, biće vam potrebni merni instrumenti, a pre svega metar, kako biste svaki korak mogli precizno da obavljate. Brusilica će vam pomoći na kraju da uglačate kapiju i ispravite sve nepravilnosti načinjene varenjem. Takođe, mašina za savijanje gvožđa će biti od koristi ukoliko želite nešto mooderniju kapiju sa savijenim elementima.

Mere i vrstu materijala ćete odrediti sami, ali je važno da precizno procenite koliko će vam čega trebati i da to kupite ili naručite.

Osmislite dizajn i stavite plan na papir

Prvo je potrebno da uzmete mere na mestu gde će stajati kapija i da predvidite njene dimenzije i oblik. Zatim, možete u tom okviru dizajnirati unutrašnji deo kapije sa rešetkama, uvijenim elementima i pločama koje će popunjavati prostor u osnovnom ramu. 

Sa gotovim dizajnom, možete početi precizan proračun dimenzija svakog pojedinačnog elementa koji će ući u sastav kapije. Imajte u vidu da će kapija biti čvršća ukoliko je ram popunjeniji, ali i znatno teža.

Naša preporuka je da napravite i obračun svih troškova, pa da i njega stavite na papir, kako bi ceo proces izrade kapije prošao glatko i kako ne bi zafalilo sredstava, materijala ili vremena.

Koji su koraci koje treba pratiti pri izradi kapije?

Na osnovu dizajna koji ste osmislili, nabavili ste određeni materijal, koji sada treba obraditi i sve sastaviti u jednu konstrukciju. To je najteži deo, mada nije ni on suviše komplikovan i mogu ga obavljati i priučeni ljudi. Prvo napravite okvir kapije i njene noseće šipke spojite u rešetku ili ram, tako da dobijete ‘’kostur kapije’’. Okvir se najčešće sastoji od najdebljih i najdužih šipki, koje su obično šuplje. 

Ako vaš dizajn ima savijene elemente, a niste ih nabavili u tom obliku, onda je potrebno da vi sami to učinite uz pomoć ručnog alata ili mašine za savijanje gvožđa. 

Za sve postupke koji zahtevaju preciznost rada i fiksiranje elemenata koristite stege, kako vam se elementi konstrukcije ne bi izmačinjali. Mnogo ćete sebi olakšati ako svaki spoj prvo zalepite sa malo vara, a potom dovarite, jer će tako biti mnogo stabilnije i neće se mrdati i odvajati.

Kada završite sa varenjem i celu kapiju povežete, potrebno je uglačati spojeve. U tu svrhu će vam poslužiti ručna brusilica, kojom ćete preći preko spojeva i očistiti ih od neravnina.

Kapija je sklopljena.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas