JANKOVIĆ O AFERI “PIŠTOLJ” Cilj im je da me smene

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je afera oko pištolja kojim je njegov prijatelj izvršio samoubistvo pre 22 godine, pokrenuta radi njegovog smenjivanja.
Janković je u razgovoru za list “Danas” upitao zašto nije objavljena celokupna dokumentacija o tom slučaju.
– Kad već ne mogu da me smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama. Žele da podlegnem pritisku, da kažem “šta mi sve ovo treba” i povučem se. Ali neću! Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora – rekao je Janković, naglasivši da na sajtu MUP-a nema dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela.
Kako je kazao, objavljeni su delovi iz istrage o samoubistvu pod izgovorom da ih je tražio poverenik za informacije od javnog značaja, ali on je tražio samo dokumentaciju o pištolju, kao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
– Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu – ukazao je ombudsman.
Janković je upitao zašto MUP nije objavio svih 100 strana, već samo delove, dodajući da nema analize “parafinskih rukavica”, rezultata poligrafskog testiranja i izjava sva tri veštaka.
Po njegovim rečima, nije objavljena ni njegova dozvola za pištolj CZ-99, koju je izvadio tri dana pre samoubistva svog prijatelja, a rekao je i da je policija objavljivala i neke dokumente koje niko nije tražio.
– Ovako predstavljene, delimične i nepotpune informacije mogu da izazovu sumnju kod dela javnosti. Ja sam, s druge strane, doveden u poziciju da svakom svojom izjavom moram da se branim, a nisam nizašta kriv – kazao je zaštitnik građana i ponovio da nije bio u stanu kada se dogodilo samoubistvo, već je ušao 15 minuta kasnije i da su čestice nitrata na njegovim rukama nađene jer je držao glavu svog prijatelja.
Zaštitnik građana je naglasio da neće reagovati povodom svega što se desilo, ali da će poverenik za informacije od javnog značaja pitati MUP zašto nije u potpunosti objavio dokumentaciju istrage.
– Istraga je gotova, slučaj zatvoren, a ja 20 godina kasnije moram da ponavljam istu, bolnu priču – rekao je Janković.
IZVOR BETA

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas