Izjava kompanije Rio Tinto povodom protesta 28. juna u Loznici

Kompanija Rio Tinto u potpunosti razume zainteresovanost i zabrinutost celokupne javnosti u Srbiji, a posebno stanovništva u neposrednom okruženju Projekta „Jadar“, kada su u pitanju potencijalni uticaji Projekta na životnu sredinu. Upravo iz tog razloga kompanija Rio Tinto je na sopstvenu inicijativu 13. juna ove godine, objavila preliminarne nacrte Studija kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje koje pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU.

Poštujemo pravo građana Srbije na miran protest, ali oštro osuđujemo širenje dezinformacija, posebno onih koji imaju za cilj uznemiravanja građanja i izazivanje panike i dalju politizaciju projekta suprotno interesima građana.

Protiv projekta „Jadar“ vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove  neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje.

Jadar je najbolje istraženo ležište litijuma u Evropi i predstavlja izuzetnu priliku za ubrzani ekonomski razvoj Loznice i Srbije. Zaštita životne sredine u skladu sa najvišim standardima  Republike Srbije i Evropske unije osnovni je preduslov da bi projekat bio realizovan i da bi mogao da ostvari svoje ekonomske potencijale zbog strogih propisa Evropske unije koje regulišu promet baterija na osnovu ekološke prihvatljivosti njihovog načina proizvodnje.

Kompanija Rio Tinto poziva sve građane Loznice da za sva pitanja i informacije o projektu „Jadar“ posete Informativni Centar Projekta „Jadar“ – Loznica, Gimnazijska 4, koji je svim zainteresovanim građanima dostupan od 2016. godine. Informativni centar projekta „Jadar“ otvoren je radnim danima od 8 do 16 sati.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas