IN MEMORIAM PREMINUO FOTOGRAF BRANISLAV BACKOVIĆ BACKO

Branislav Backović, Backo, fotograf iz Loznice, iznenada je preminuo sinoć u Koronarnoj jedinici Internog odeljenja.

Backo će ostati upamćen kao čovek velike energije, dobar prijatelj i majtorski fotograf sa velikim brojem nagrada i priznanja.

Rođen je u Loznici 1951. godine. Bio je član Foto sekcije „Karadžić“ od osnivanja 1980. godine od kada se bavi izlagačkom i umetničkom fotografijom sa povremenim pauzama.

Učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi i salona umetničke fotografije u zemlji i inostranstvu (pod pokroviteljstvom Foto saveza Srbije i međunarodne fotografske asociacije FIAP) i osvojio 70 nagrada, diploma, medalja, raznih priznanja, sertifikata i pohvala. Takođe je ispred FSS učestvovao na svetskim fotografskim bijenalima umetničke fotografije u sastavu nacionalne selekcije.

Imao je šest samostalnih izložbi i više digitalnih projekcija fotografija. U poslednjih sedam godine bio je aktivan izlagač i rangiran je 2011. i 2012. godine među deset najuspešnijih izlagača u Srbiji.

Bio je fotoreporter  beogradskih „Večernjih novosti“ od 2001. godine, koje su mu objavile više hiljada fotografija u svojim izdanjima.

Fotografije su mu publikovane u mnogim domaćim i stranim listovima, turističkim časopisima, publikacijama, sportskim listovima, u domaćim i stranim monografijama i ilustracijama za knjige, kataloge, kalendare, razglednice, kao i fotografije velikih formata za sajamske štandove, bilborde i dr. Bio je urednik fotografije u „Lozničkim novostima“ i turističkom časopisu „AŠ“.

Bio je i član Foto saveza Srbije sa umetničkim zvanjem KMF (kandidat majstor fotografije), kao i međunarodne fotografske asociacije FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), gde je imao titulu umetnika fotografije – Artiste FIAP (AFIAP).

Ovogodišnji je dobitnik plakete na proslavi Dana grada, 16. juna, u Loznici.

Branislav Backović Backo biće sahranjen u petak, u 15 časova, na lozničkom groblju.

2 thoughts on “IN MEMORIAM PREMINUO FOTOGRAF BRANISLAV BACKOVIĆ BACKO

  1. Vijest o iznenadnoj smrti našeg Backa duboko me je potresla. Nikada se u životu nijesmo sreli, ali smo često komunicirali preko poruka interneta i društvanih mreža, gdje smo razmenjivali naša fotoreporterska iskustva. Tačnije rečeno ja sam se Branislavu Backoviću obraćao nekoliko puta za razne preofesionalne savjete i uvjek bio upućen u pravom pravcu. O njegom poznavanju fotografije zaista ne treba trošiti riječi, bio profesionalac prve kategorije, ali prije svega bio je dobar čovjek. Njegovom smrću novinska fotografija Srbije i Crne Gore izgubila je mnogo, zaista mnogo, a ja iskrenog druga i prijatelja, koga ću u najljepšim uspomenama pamtiti do kraja života. Ovim putem želim da izrazim duboko i iskreno sučešće porodici Branislava Backovića. Takođe izjavljujem sačešće i svim žiteljima grada Loznice, koji su ga ikreno voljeli i cijenili njegov rad i koji ga masovno ispratiše do njegove vječne kuće.
    Počivaj u miru dragi Backo.
    Željko Šapurić – Nikšić, fotreporter dnevnog lista „DAN“

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas