Drama na Tajlandu u akciji spašavanja dece (video)

Ceo svet sa neizvesnošću prati događaj spašavanja dece iz fudbalskog tima sa trenerom koji su se našli zarobljeni u pećini na Tajlandu.

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim. Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra. Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

Saman Kunan, ronilac volonter koji je učestvovao u akciji spasavanja dece zarobljene u pećini na Tajladnu, umro je pošto je ostao bez vazduha pod vodom. Akcija spašavanja je nastavljena, iako su situacija pogoršala kada su spasioci volonteri nenamerno umesto da ispumpaju upumpali dodatnu količinu vode.
Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, delujući samostalno, upumpali vodu u deo pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dečaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbedno pređu.

– Možda veruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče – rekao je komandir, prenosi USA Tudej.

Volonterima je ukazano na grešku koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za “Gardijan” da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena deonica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu. Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu. Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati. Narongsak je u ponedeljak rekao da su i dečaci i trener malaksali, ali inače u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

USA Tudej navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

– Zatražio sam 13 kompleta za ronjenje, za slučaj da moramo da ih izvodimo po ovim uslovima i kada nismo 100 odsto spremni – rekao je Narongsak.

Iako spasioci dečake polako uče osnovnim tehnikama ronjenja, stručnjaci se brinu da bi spasavanje dečaka kroz mutne i mračne vode bilo izuzetno opasno.

– Niko nikoga neće naučiti svemu o ronjenju u pećini, ali pokušavamo da ih upoznamo sa maskama, jer je disanje u njima potpuno drugačije – rekao je instruktor ronjenja Klaus Rasmunsen koji pomaže tajlandskim mornaričkim “fokama”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas