Delegacija banatskih opština u poseti Loznici

Predstavnici banatskih opština sa željom da razmene iskustva u radu lokalnih samouprava i upoznaju se sa primerima dobre prakse, u poseti su Loznicu, gde su razgovarali sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i predstavnicima gradske vlasti.

Petrović je podsetio da je pre sedam godina Loznica bila opština u grupi od 10 devastiranih lokalnih samouprava Srbije, dok se danas nalazi u drugoj grupi razvijenih, naglasivši da se napredak postiže uz samoinicijativno rešavanje problema, čime se stvara šansa za pojavu novih partnera koji su spremni da podstaknu dalji ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, sledivši dobre primere u oblasti privrednog i ekonomskog razvoja u drugim gradovima Srbije i zemljama Evropske unije, osnovana je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj čime jenapravljen prvi korak u oblasti normativne regulative, kako bi se jasno uredili načini rada koji su u delokrugu jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Loznice naglasio je da okosnicu lokalnog ekonomskog razvoja čine laka industrija, poljoprivreda i turizam, i da su to težišta na kojima će počivati dalji razvoj lokalne samouprave.

S obzirom da je grad Loznica nedavno osnovao Regionalnu razvojnu agenciju, direktorka Regionalne razvojne agencije Banat Irena Živković je izrazila nadu da će gostujuća delegacije tokom boravka u Loznici imati priliku da međusobno razmene dosadašnja bogata iskustva i predstave primere dobre prakse u radu tih zajednica.

Opširnije na RTV VOJVODINA

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas