Danas je Vaskrs!

uskrs1Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save, kojoj prisustvuju brojni građani, služi episkop remezijanski Andrej.

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje, a ove godine ga svi hrišćani obeležavaju u isto vreme.

Patrijarh Irinej služiće prvu jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi, a sinoć je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio Uskršnje bdenje u Katedrali Blažene device Marije.

Inače, prema odlukama Nikejskog sabora koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Vaskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana.

Prva molitva se služi se pred zatvorenim vratima hramova koji se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas