DANAS JE SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se danas i to u više od 100 zemalja sveta. Nizom aktivnosti kao što su šetnje, sadnja drveća, biciklističke vožnje, izložbe likovnih ostvarenja, festivali, takmičenja u školama, kampanja čišćenja i recikliranja i brojnim drugim ukazaće se na probleme i rešenja kako bismo imali zelenije okruženje, a pod sloganom „Sedam milijardi snova, jedna planeta, konzumiraj pažljivo“.

Obrenovac, grad koga su najviše pogodile majske poplave, organizovaće svoje snage na čišćenju kuća, obdaništa i drugih javnih prostora. Naime, u Sportsko-kulturnom centru biće otvoren „Zeleni kamp 2015“ sa 100 volontera iz cele zemlje koji će pomoći u realizaciji ove ideje.

Pluća Beograda, Košutnjak, biće bogatiji za 43 stabla koja će zasaditi zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, a Beograd će 5. jun obeležiti i na Trgu Republike skupom sa porukom saobraćaja kao velikog zagađivača i uz poziv na korišćenje bicikla, gradskog prevoza ili pešačenje. U ovom duhu akciji se pridružio i „Parking servis“, čiji su predstavnici juče delili vaučere za besplatnu vožnju javnim prevozom , onima koji su parkirali automobil u centralnim gradskim garažama.

U Šapcu je 30. maja uz pomoć Društva učitelja Šapca i firme „Planto“ iz Markovca, Šumadija, u saradnji sa Gradskom upravom Šapca organizovana akcija podele sadnica osnovnih školama. Ova vredna donacija krenula je u susret današnjem danu sa idejom da se poveća ekološka svest najmlađih.

Da situacija u pogledu zaštite životne sredine nije sjajna ukazali su juče i Zeleni Srbije. Oni su pozvali donosioce odluka u Srbiji da odlučno krenu u uspostavljanje odgovornog sistema zaštite životne sredine i da 5. jun ne obeležavaju više samo formalno već i da učine neke korake za promenu lošeg stanja.

Svetski dan zaštite životne sredine osnovan je od strane Generalne skupštine UN 1972. i održava se svake godine 5. juna. Ovaj događaj ima za cilj razvijanje svesti o životnoj sredini i podsticanje političke pažnje i akcija na unapređenju kvaliteta životne sredine.

Katarina Despotović

BUS-AGENCIJA-BANBUS

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas