Da li je marihuana zdrava ili štetna?

Nakon što su pojedine države u SAD-u legalizovale upotrebu marihuane, u javnosti besni debata za i protiv tog čina.

Glavna rasprava se vodi oko togada li marihuana više šteti ili koristi zdravlju ljudi. Nažalost, ni jedno, ni drugo nije u potpunosti dokazano, već nam predstoji još mnogo istraživanja pre no što dođemo do konačne istine.

Među stručnom javnošću trenutno se najviše vodi debata o tome da li marihuana izaziva trajne posledice po zdravlje ljudi, odnosno da li su uživaoci ove opojne droge u opasnosti da obole od psihoze. Studije daju kontradiktorne rezultate.

Recimo, studija objavljena u The British Journal of Psichiatri iznela je dokaze da pušenje marihuane izaziva paniku, anksioznost, depresiju i psihoze. Ovim simptomima naročito su podložni adolescenti sa šizofrenijom. Za njih je najbolje da ni ne pomisle na marihuanu.

S druge strane, u časopisu Shizofrenia Research objavljena je studija koja otkriva da su samo oni koji su genetski predodređeni da obole od psihoze skloni da razviju taj problem usled pušenja marihuane, čime dokazuju da samo konzumiranje kanabisa ne izaziva psihozu.

Dok se stručna javnost ne dogovori, a čak i kad obelodane da li je zdrava ili štetna, da li je treba legalizovani ili ne, da li da se koristi samo u medicinske svrhe ili da bude u slobodnoj prodaji, najbolje je da se dobro informišete i sami odlučite da li ćete uopšte probati da pušite marihuanu.

Izvor: Nadlanu

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas