Buntovnik sa razlogom

loznica-32344Postoje ljudi kojima profesionalni ili materijalni uspeh nisu neophodni da iza sebe ostave trag, a ponekad je taj trag toliko dubok da je prosto nezamislivo napraviti retrospektivu javnog života jednog grada , a izostaviti takve ljude.

Lenji letnji dan odjednom postade zanimljiv kada se spuštajući se niz ulicu od Suda pa pored Ćemine kafane, pojavi mladić.Zastade kod Šah kluba, zaviri u njegovu zadimljenu  unutrašnjost, pa dobacivši nešto Žaburi i Boži Kići koji su unutra analizirali partiju , produži dalje smejući se glasno i drsko. Sa rukama u džepovima ulazi u baštu “Proleće”, uzima stolicu i seda licem okrenutim ka ulici.

“Ulicama grada Čikaga svakoga dana šeta 16000 policajaca”, glasno izgovara repliku iz Radovana III, obraćajući se pritom mladom pozorniku koji prolazi tik pored njegovih nogu, bezobrazno podignutih na betonske žardinjere. Urnebesan smeh ostalih “uglednih” gostiju pomenutog lokala, pozornik se uvređen vraća, pokušava daodbrani svoj autoritet i zaleči ego ali od svega toga pozorniku ostaje samo nadimak po kome ga, kako je to i običaj u Loznici, više znaju nego po krštenom imenu.

I ovaj, tada mladi čovek, imao je interesantan nadimak.Zvali su ga Miroslav Cucak.

Njegovo ime bilo je duboko utisnuto na svaku kocku Lozničke kaldrme,u svakoj lozničkoj kafani ili restoranu unapred su znali njegove prohteve. Sva košarkaška, fudbalska ili teniska igrališta, bila su njegove arene u kojima je retko kad imao dostojnog takmaca. Svaka šahovska figura, svaka kockica za jamb ili karta za poker, odlično su poznavali njegov vatreni temperament . Univerzalni sportista, ponekad duhoviti ulični zabavljač, ponekad neprijatni javni propitivač. Obožavao je neke od najživopisnijih Lozničana, valjda jer je i sam pripadao tom miljeu, poput Ace Čarapake, koga je nebrojeno puta citirao i prepričavao bizarne dijaloge koje je ovaj vodio igrajući šah.

Loznička čaršija je, kao i svaka čaršija, njegov život pretresala na ovaj ili onaj način, ali u jedno je bila sigurna: bio je u potpunosti posvećen svojim ćerkama za koje je imao bezgraničnu ljubav i strpljenje.

Poslednjeg aprilskog utorka 2014 godine, zauvek smo ispratili Miroslava Cucka.Zajedno sa njim, nestao je delić neobuzdanog Lozničkog duha, a u svakom od nas, njegovih savremenika i prijatelja, ostala je da živi uspomena na jedno vreme, jedan život, jedan grad…

 Garry Key

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas