Preuzmite besplatno mobilnu aplikaciju InfoLo i budite obavešteni !

Borovčanin obećao pomoć

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin je sa predstavnicima zdravstvenih ustanova obišao Zajaču kod Loznice.

On je najavio da će stručnjaci iz oblasti zdravstva za desetak dana doći u to mesto da otpočnu utvrđivanje stepena trovanja olovom tamošnjih meštana.

Državni sekretar za omladinu Borovčanin je tom prilikom rekao da je razgovarao sa ministarkom zdravlja koja je okupila tim saradnika, koji bi sa stručnjacima iz oblasti zdravstva trebalo u narednih 10 dana da dođu u Zajaču.

On je precizirao da će stručnjaci doći sa namerom da utvrde stanje meštana i stepen trovanja olovom, da ih upute kako dalje da postupaju i kako da preventivno deluju u budućnosti na uticaj tog teškog metala i rude antimona, koji, prema njegovoj oceni „žestoko“ ugrožavaju zdravlje, pre svega dece.

Borovčanin je najavio i da će lično pozvati kolege iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kako bi došli da utvrde u kojoj meri je zagađen prostor Zajače i odakle to zagađenje dolazi, kao i da će razgovarati o formiranju radne grupe za rešavanje tog problema sa drugim ministarstvima i predstavnicima grada Loznice.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, koji je nadležan za Mačvanski upravni okrug, Milijana Pavlović rekla je da Ministarstvo zdravlja ne može samo rešiti taj problem i da je za to neophodan višestrani pristup, budući da uticaj sistema zdravstvene zaštite predstavlja oko 20 odsto očuvanja zdravlja.

„Svakako imamo informacije o tome kakva je životna sredina, ali pitanje je da li se može još nešto uraditi i šta treba“, navela je Pavlović i dodala da će Zavod uraditi sve dodatne analize i stručne postupke koji se od njih budu zahtevali, pre svega edukacija meštana.

Načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju šabačkog Zavoda rekao je da je pre jednog meseca pokrenuta inicijativa da se završi ranije pokrenut projekat utvrđivanja zdravstvenog stanja tih građana, jer ranija ispitivanja nisu dala rezultate koji bi mogli da budu validni medicinski dokazi.

Direktorka Opšte bolnice u Loznici Vera Krsmanović je izjavila da je dat predlog Ministarstvu zdravlja da u okviru te ustanove bude osnovana ambulanta posebno namenjena za uzimanje uzoraka urina i krvi žitelja Zajače, s obzirom da nije idealno taj posao obavljati na terenu.

Veliku pomoć pruža Borovčanin gradu ali gradonačelnik Vidoje Petrović se obrukao.Sramota je da danas na proslavi dana Loznice nema Nenada Borovčanina.Verovali ili ne niko ga nije pozvao.Koji je razlog ? Da li da ulazimo u politički aspekt svega ovoga.

2 thoughts on “Borovčanin obećao pomoć

  1. Повратни пинг: chwilowki

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas