Na otvorenoj pozornici u Tršiću, rodnom selu reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića, danas (19.9.) je održana završna svečanost 88. Vukovog sabora.

Posle “Himne Vuku“ Stevana St.Mokranjca, pozdravnu reč upustio je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a tradicionalnu saborsku besedu održao je profesor dr Aleksandar Milanović. Vuk i Vukovo delo su nadvisili i vreme i ljude, što se takođe može reći i za našeg nobelovca Ivu Andrića kome su posvećeni ovogodišnji programi sabora – kazao je na početku obraćanja Petrović.

– I Vuk i Ivo Andrić, predstavljali su hodajuće znanje, znanje u susretu sa slobodom. Znanje i sloboda su jedinstvena mešavina svakog oporavka ali i opomena da se bez njih ne temelji ni jedna država. Njihovo doba imalo je potrebu za intelektualcima koji razumeju prostor, ljude i vreme. Slavimo svetla dela Vuka i Andrića za dostizanje svetlih ciljeva. Vuk bi nam poručio da ako prepoznajemo cilj znaćemo da nađemo i put do njega. Jer, “svako vredi onoliko koliko čemu teži.“

Mi znamo da teškoće rastu kako se bližimo svojim ciljevima. Za nekoga su to uspesi na ličnom i porodičnom planu, za druge ono što ostavljaju naraštaju. Budimo zato Srbi po Vuku, Andriću ili Nikoli Tesli. Budimo ljudi po Patrijarhu srpskom Pavlu – kazao je gradonačelnik.

Posetioci su u umetničkom programu videli dramolet u tri slike pod nazivom „Ivo Andrić: častan pobednik“ po tekstu Muharema Bazdulja, a u režiji Marka Stanića. Ovogodišnji Vukov sabor, od 13. do 19. septembra, odvijao se u znaku jubileja – 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i pola veka postojanja Međunarodnog slavističkog centra. Vukov sabora je naša najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija, a održava se u čast reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića. Prvi saborovanje održano je 17. septembra 1933, i od tada se svake godine uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića. Organizator 88. Vukovog sabora je loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas