Zašto danas treba razmišljati plavo

Današnji dan, 8.jun, obeležava se kao Svetski dan okeana. Cilj ovog praznika jeste podizanje svesti o neraskidivoj vezi čoveka i okeana. Okeani su zaista velike vodene površine koje pokrivaju skoro tri četvrtine površine zemlje, a kao i sve što je deo prirode, izloženi su ljudskoj nemarnosti. Stoga je došlo do ideje održavanja praznika koja je predložena 1992. godine na samitu „Planete zemlje“ u Rio de Žaneiru.

Svuda oko nas možemo videti kako čovek koristi prirodu kao korpu za otpatke. Zbog ove rđave navike trpe i okeani, a što se vidi po ugroženoj ribljoj populaciji i drugom živom svetu. Čovek nije ni svestan da najveći deo kiseonika koji udišemo proizvodi voda okeana i da je neophodno da čovek i priroda budu prijatelji za obostrano dobro. Takođe, okeani pomažu ljudima da se prehrane, regulišu našu klimu, a predstavljaju i izvor mogućih lekova. Ova poslednja informacija možda bi mogla da posluži kao najveća opomena čoveku koji je sve podložniji bolestima usled prevelike izloženosti stresnom savremenom životu.

Da li ste znali da 94% života na Zemlji čine morski organizmi? Tako da, čovek je u manjini. Okeani su vodene površine velikih dubina, a do samog dna, na nekim mestima, sunčeva svetlost ne može ni dopreti. Možemo zaključiti da se veći deo naše planete nalazi u neprestanom mraku. Ipak, kako kaže sam naslov, razmišljajte plavo, svetlo plavo, i sa mračnih dubina loših navika, a budući da u Srbiji okeana nemamo, preselite se u mislima na neko lepo, egzotično mesto. Oplemenite se prirodom i brinite o njoj. Čuvajte to mesto u mislima danas celoga dana, a ako na neki način možete, pomozite okeanima.

 

Great_Barrier_Reef_BiodiversityKatarina Despotović

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas