Zasedao Gradski štab za vanredne situacije u Loznici (video)

Prema informacijama koje su iznete iz lozničke Bolnice i Doma zdravlja, a potom i Gradske uprave i Policijske stanice na zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije, trenutna situacija sa zaraznom bolešću Kovid 19 ocenjuje se stabilnom i mnogo boljom nego u prvom polugodištu. Na bolničkom lečenju trenutno je dva pacijenta, ali su na snazi i dalje sve propisane mere i uputstva Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja donete 16. i 17. juna ove godine.

Zbog prepoznatljive pojave novog Delta virusa Kovid, nalaže se svim raspoloživim inspekcijskim službama kontrola propisane razdaljine u zatvorenim objektima ugostiteljstva, na mestima gde se organizuju slavlja i privatne proslave, u javnom prevozu, na sportskim i rekreativnim manifestacijama i velikim trgovinskim lancima. Radi veće bezbednosti i pružanja podrške primeni protivepidemijskih mera potrebno je da sve inspekcijske službe, komunalna milicija i pripadnici MUP – a uporedo uspostavljaju savetodavne, profesionalne i preventivne kontakte u cilju sprečavanja novog epidemijskog talasa, zbog čega uvek postoji latentna opasnost da se bolest proširi i bukne na svakom mestu.

Gradski štab za vanredne situacije je usvojio informaciju o dosadašnjem radu sistema protivgradne zaštite. Svih devet automatskih protivgradnih stanica su aktivne, dobro opremljene raketama i do sada su odgovorile na izazove protivgradne zaštite na 612 kvadratnih kilometara teritorije grada Loznice. Programom mera podrške rurarnom razvoju i poljoprivredne politike iz budžeta je izdvojeno četiri miliona dinara za nabavku novih 90 raketa, što će uz prenete zalihe još 91 rakete, kako je ocenjeno, biti dovoljno za sigurnu i pravovremenu odbranu od grada do kraja sezone.

Usvojene su informacije o aktivnostima kroz preventivne i operativne mere zaštite i spasavanja od požara. Iz Štaba je upućen apel javnosti preko medija da se tokom leta ne pali trava i nisko rastinje na otvorenom prostoru i obradivim površinama, u blizini šuma jer to predstavlja opasnost za bezbednost građana i imovine.

Prihvaćena je informacija Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija o kontinuiranom i kvalitetnom snabdevanju pijaćom vodom i dobroj tehničkoj ispravnosti svih hidranata u gradskim i seoskim mesnim zajednicama.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE UPOZORAVA SVE GRAĐANE: Ne palite travu i nisko rastinje

 

Takođe podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

GRADSKI ŠTAB ZA VS LOZNICA, apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine.

Mole se građani, da ukoliko primete, da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći šumski ili požar na otvorenom prostoru, odmah obaveste Vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193, Policijsku stanicu na telefon 192 ili Operativni centar 112 na telefon 1985, kako bi se sprečilo dalje širenje požara.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom, biljnih ostataka, kao i da su za nepoštovanje ove odredbe, Zakonom predviđene visoke novčane kazne: za pravna lica 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana, regulisano je Krivičnim zakonikom RS, članom 278. Zakonika za Krivična dela protiv Opšte sigurnosti ljudi i imovine i za izazivanje opšte opasnosti za učinioce su predviđene visoke zatvorske kazne od 6. meseci do 5. godina zatvora i novčana kazna.

 

ŠTAB ZA VANRENDE SITUACIJE

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas