Zanimljive činjenice o provalama koje lopovi ne žele da saznate

Vest da je došlo do pljačke niko ne želi da čuje. Imovina koju smo godinama sticali za tren oka menja vlasnika, a ukradenim predmetima je neretko veoma teško ući u trag. Baš iz tog razloga prevenciju uvek stavljamo u prvi plan. Pravi koraci, kada je prevencija u pitanju, dozvoliće vam da mirno spavate u svom krevetu ili da bezbrižno napustite svoj dom, znajući da ste “doskočili” potencijalnim provalnicima. 

Ugradnja sigurnosnog sistema prema ličnim željama i potrebama, svakako je odlična odluka, kao i prvi krupan korak kada je reč o prevenciji. Međutim, postoje i određene činjenice o pljačkama i pljačkašima, koje oni s druge strane zakona pokušavaju da zadrže za sebe. Što bolje upoznamo neprijatelja i način na koji radi, lakše ćemo mu se suprotstaviti i odbraniti svoj dom i stečenu imovinu. Zato, ovog puta sa vama delimo interesante činjenice o provalama i provalnicima, koje verovatno do sada niste znali.

Pljačke se češće događaju u toku dana, leti i za vreme praznika

Mada većina noć zamišlja kao idealno vreme za kriminalne aktivnosti, provalnici se sa tim ne bi složili. Istina je da će okrilje noći osigurati mir, tišinu i tamu – okolnosti koje će kriminalcu pomoći da prođe nezapaženo. 

Međutim, velika je verovatnoća da će osobe boraviti u svom domu tokom noći. Suočavanje s vlasnicima kuće tokom pljačke, svakako je situacija koju svaki provalnik pokušava da izbegne. Pored toga, ako provala proizvede bilo kakvu buku (usled lomljenja stakla, obijanja brave ili preturanja po sobama), buka će manje uznemiriti komšiluk danju nego noću.

Budite oprezni i danju

Provalnici su najčešće aktivni u periodu između 9 i 15 časova, zato što pretpostavljaju da su ukućani tad na poslu ili u školi. Dakle, dodatni oprez nije potreban samo noću – opasnost vreba i tokom dana. Pravilna ugradnja odgovarajućeg broja detektora, omogućiće vašem alarmnom sistemu da pravovremeno odreaguje na svaku sumnjivu aktivnost, pa svoju bezbednost nećete morati da ostavljate na milost i nemilost lopova, niti da se oslanjate na komšijin dobar sluh. Sistem je kreiran tako da se sirena automatski pokreće ukoliko dođe do nedozvoljenog pristupa u štićeno područje, bez obzira o kom dobu dana ili noći se radi.

Provale tokom leta i praznika su češće

Kada je u pitanju period godine koji je kritičan – provale su češće tokom letnjih meseci i za vreme zimskih praznika. Leti svi iskoriste barem 10 dana godišnjeg odmora i to najčešće da bi negde otputovali. Prazan dom je savršena meta za provalnika. Slična priča se odvija i za vreme praznika. Božićne i novogodišnje praznike ćemo iskoristiti da obiđemo rodbinu i prijatelje ili da se zaputimo na neku atraktivnu destinaciju. Opet poziv provalnicima da obiđu prazne kuće i stanove. Istina je, dakle, da su provalnici najaktivniji za vreme praznika, kada se mi odmaramo, iako to ne znači da vas neprijatnost poput ispreturanog i opustošenog doma ne može zateći tokom proleća ili jeseni.

Žrtve: starije osobe, meta: spavaća soba

Ako već mogu da biraju, provalnici će pre napasti dom u kojem živi starija osoba nego prostor u kojem boravi neko mlad i aktivan. Računaju da će starija osoba daleko sporije reagovati čak i ako ih uhvati na delu. Osim toga, penzioneri uglavnom imaju uhodanu rutinu, koja je poznata njihovoj okolini. Jednostavno je ispratiti kada će biti kod kuće, a kada odlaze u nabavku, šetnju ili na lekarski pregled. Zato bi starije osobe trebalo da budu oprezne, posebno ako žive same. Ugradnja sigurnosnog sistema je tada najbolja opcija, posebno što im se svakodnevica može olakšati ugradnjom smart funkcija koje omogućavaju automatizaciju: pametne brave, detektori pokreta, pametno osvetljenje, regulator temperature i slično.

Ne držite dragocenosti u spavaćoj sobi

Ako vas zanima prva prostorija u koju će se zaputiti provalnici – to bi bila spavaća soba. Ukrasti televizor iz dnevne sobe deluje kao pametan potez, ali je daleko lakše otuđiti nakit, tehniku i novac – lakše ih je izneti, a jednako vrede na tržištu. Skupocene predmete uglavnom nećemo držati nadohvat ruke, u predsoblju, dnevnoj sobi ili trpezariji. Spavaća soba deluje kao idealan prostor za skladištenje vredne imovine. Međutim, nećemo uspeti tako lako da zavaramo trag. Čim uđu u kuću ili stan, provalnici će se odmah zaputiti u spavaću sobu – isprevrtaće ladicu s donjim vešom, prevrnuće toaletni stočić, razbiti ukrasnu kutiju i na kraju pronaći plen po koji su došli. Naš savet je da nakit i druge vredne predmete držite u sefu u banci. Ukoliko ipak odlučite da predmete zadržite u svom domu, smestite ih na zgodno mesto van spavaće sobe.

Sigurnosni sistemi kao najbolja zaštita

Ako želite da se zaštitite od provala (ali i od poplave, požara i pojačane emisije otrovnih gasova), mudro bi bilo da uložite u savremene sigurnosne sisteme. Na sreću, danas postoje kompanije kao što je Videomont koje nude kompletna rešenja dostupna svima, a njihovi stručni timovi su uvek tu da odgovore na sva vaša pitanja i reše sve nedoumice. 

Ideja je da pljačku sasečete u samom startu, jer je organizovani tim provalnika sposoban da opustoši dom u roku od samo nekoliko minuta. Većina kuću ili stan smatra svojom tvrđavom. Žrtve pljačke će sigurno pogoditi otuđenje vredne imovine i novca, ali se većina žali i na narušen mir i tinjajući strah, jer je stranac uspeo da se neopaženo ušunja u njihovu tvrđavu. Sigurnosni sistemi će učiniti da se u svom domu uvek osećate bezbedno, jer znate da sofisticirana tehnologija neprestano štiti vaša leđa i ne dozvoljava da stranac kroči tamo gde mu nikada neće biti mesto.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas