Za posao najvažnija partijska knjižica

Političke kombinacije, partijska pripadnost, porodične, rođačke i prijateljske veze, glavni su činioci koji utiču na dobijanje posla u Srbiji. Vrlo visoko kotiraju se i dve vrste mita i to razmena usluga “ja tebi, ti meni” ili dati novac nekome direktno u ruke da bi se dobilo radno mesto. Čak dve trećine ispitanika smatra da korupcija u velikom ili umerenom nivou utiče na njihovo poslovno okruženje.

U istraživanju Fondacije Centra za demokratiju, pod nazivom “Zaustavimo korupciju koja ugrožava dostojanstven rad”, došlo se do podataka da čak 58 odsto ispitanika smatra da na zaposlenje najčešće utiču političke veze i partijska pripadnost. Porodične i prijateljske veze zastupljene su sa 23 procenta, dok o stručnosti, kvalifikovanosti i profesionalnim veštinama brine tek oko četiri odsto poslodavaca.

Prema rečima Aleksandre Petrović, jedne od učesnica u istraživanju, građani u Srbiji su najnezadovoljniji zakonima, koji ne prepoznaju problem.

„Ništa se neće promeniti ukoliko se ne reformiše radno zakonodavstvo. Tu se pre svega misli na izmene zakona o radu i zapošljavanju, kao i o promenama u aktima o državnim službenicima, državnoj upravi i ministarstvima“, kaže Petrovićeva.

Ona naglašava da bi trebalo hitno usvojiti zakon o zaštiti uzbunjivača, kojim bi se zaštitili građani koji su spremni da prijave korupciju i drugo nezakonito postupanje.

Nevena Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava naglašava da postoji raskorak između državne platforme borbe protiv korupcije i bespomoćnog pojedinca, koji u maloj lokalnoj zajednici ne zna kome da prijavi zloupotrebe i kako da se sa tim izbori u sredini u kojoj se svi poznaju.

Izvor: Večernje novosti

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas