Za ove pite svako treba da ima recept

Pite su jelo koje je voljeno od strane ljudi širom sveta. U Srbiji, pite zauzimaju posebno mesto u našem kulinarstvu, i nijedno porodično okupljanje ili proslava nije potpuna bez ukusne domaće pite na stolu.
Bez obzira da li ste iskusni kuvar ili tek početnik, postoje određeni recepti za pite za koje svako treba da ima u svojoj svesci recepata. U nastavku teksta ćemo sa vama podeliti neke od naših omiljenih pita za koje smo sigurni da će se i vama dopasti.
Španska pita – šarena i neodoljiva
Španska pita je mnogima među omiljenim poslasticama. Ona je idealna za predjelo ili lagani doručak. Slična je carskoj piti, ali se sastojci ipak razlikuju. Njena osnova je slična projari, s tim što sadrži značajno više sastojaka.
Sastojci su raznovrsni i uključuju kisele krastavčiće, jaja, šunku, sir i druge po vašem izboru, a možete ih prilagoditi svojim preferencijama.
Jednostavna za pripremu, a izuzetno ukusna, španska pita je odlično rešenje za sve tipove slavlja i druženja.
Pita sa jabukama – prava slatka poslastica
Jedna od omiljenih pita svakog domaćinstva jeste pita sa jabukama. Postoji mnogo varijacija što se njene pripreme tiče i svaka domaćica ima svoj poseban sastojak koji u nju dodaje, ali svaka pita sa jabukama je idealna poslastica i dezert.
Spoj sočnih rendanih jabuka, cimeta i šećera u prahu nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ova pita može biti prilagođena i dijabetičarima tako što će biti napravljena bez šećera i sa integralnim korama.
Gibanica – domaći doručak
Ova slana pita je pravi srpski klasik, napravljena od slojeva tankog kora od testa i bogatog fila od sira, jogurta i jaja. To je osnovno jelo na svakoj proslavi, a njeni hrskavi slojevi i kremasta unutrašnjost čine je omiljenom među gostima.
Mnogi vole da, ili u toku poečenja, ili kada je ova pita vrela njoj dodaju kajmak koji se od vrućine istopi i daje joj nezaboravan ukus. Ona se može kombinovati uz sve mlečne proizvode, meso ili jesti samostalno. Ovo je najčešća pita svake porodice i postala je simbol našeg kulnarstva.
Burek – najbolje podiže radnu temperaturu
Burek je jedan od najpopularnijih obroka na našim prostorima. Može biti punjen raznim stvarima, od zelja, preko sira i pečuraka pa do mesa. Sa svojim hrskavim korama koje obavijaju bogat fil, burek je jelo koje se ne propušta.
Ključ za pripremu bureka leži u testu. Tradicionalno se priprema sa tankim slojevima filo testa, iako neke regionalne varijacije koriste lisnato testo ili čak domaći testo. Burek može biti snažan doručak ili improvizovan ručak.
Bez obzira kako odlučite da uživate u bureku, jedna stvar ostaje neosporna – njegov neodoljiv ukus. Slojevi testa postaju zlatno hrskavi tokom pečenja, dok se nadev unutra sjedinjuje u harmoničan spoj ukusa.
Bilo da ga umočite u jogurt, uparite sa svežom salatom, ili ga jedete samostalno, burek obećava očaravajuće kulinarsko iskustvo.
Pica pita – isprobajte ovu zanimljivu kombinaciju
Jedan od najboljih izuma kada su u pitanju pite definitivno je pica pita. Ovaj šareni užitak na oko deluje kao komplikovan za pravljenje, ali daleko je od toga – sadrži samo nekoliko sastojaka. Razmislite šta biste stavili na najobičniju picu i eto vašeg recepta.
Dakle, kečap ili pelat, pica šunka, kačkavalj i dodatne stvari po želji i vaša pica pita je spremna. Ne zaboravite da je premažete umućenim jajetom ili uljem kako bi u toku pečenja poprimila zlatnu boju i bila hrskava spolja a mekana unutra.
Pita sa višnjama – omiljene među bakama
Naše bake prosto su obožavale da nam prave ovu poslasticu i to sa dobrim razlogom. Ova preukusna pita nije komplikovana za pravljenje a doneće radost svakome ko je proba. Kao i pita sa jabukama, a i druge pite, i ona ima nekoliko varijacija, pre svega kada je vrsta testa u pitanju.
Fil se manje-više ne menja i sastoji se iz višanja, šećera, jogurta, griza i ulja. Možete balansirati slakoću i kiselost vaše pite tako što ćete dodavati odnosno smanjivati količinu šečera ili viđanja u odnosu na to šta preferirate.
Pita sa zeljem i sirom – dodatak zeleniša za zdraviji obrok
Ova nezaboravna kombinacija kiselog i slanog sira i gorčeg zelja učiniće da se svako ko je proba zaljubi u nju. Ona se može praviti u “štapovima” ili kao “gužvana” pita.
Koji god način da odaberete, nećete pogrešiti. Savršeno se slaže uz jogurt ili druge mlečne proizvode i pravi je izbor za lagani doručak ili večeru.
Premažite kore vašom omiljenom mešavinom za premazivanje i dodajte odozgo susam, lan ili kim. Garantovano da neće biti ostataka!
Za koju god od ovih opcija da se odlučite, učinićete sebi i svima sa kojima delite obrok veliku uslugu. Srpska kultura je zaistra bogata različitim idejama za pite i sigurno će vam neka od njih zagolicati maštu da probate da napravite vašu varijantu tog recepta. Prijatno!