Leto je vreme kada se svi radujemo sunčanom vremenu i odlasku na plažu, međutim odabir odgovarajućeg kupaćeg kostima je za mnoge žene noćna mora!

Odličan izbor kupaćih kostima će zavisiti od mnogih faktora, kao što su adekvatni materijali, boja u skladu sa vašim tenom i modeli koji odgovaraju vašoj građi tela.

S tim na umu, u narednim redovima smo za vas izdvojili sve neophodne kriterijume koje morate čekirati ukoliko želite da kupite savršen ženski kupaći kostim – zato pročitajte naš tekst do kraja!

Koji su najbolji materijali za kupaće kostime?

Kada birate kupaći kostim, jedan od najvažnijih faktora na koji morate obratiti pažnju su materijali. 

Kupaći kostimi se obično prave od sintetičkih materijala kao što su poliester, najlon i spandeks, usled činjenice da se lako suše i održavaju. Međutim, ukoliko je kupaći kostim satkan od isključivo ovih materijala, on može biti vrlo neprijatan za nošenje – a glavni razlog za to je što ove tkanine ne dozvoljavaju koži da “diše”, što u nekim slučajevima može izazvati i kožne iritacije.

Upravo zbog toga je najbolja opcija da izaberete ženski kupaći kostim koji sadrži dobar procenat prirodnih materijala, kao što su pamuk, lan ili bambus.

Pamuk je poznat po svom mekom dodiru i učiniće da se osećate udobno i prijatno tokom celog dana. Ovaj prirodan materijal se nešto sporije suši, te se zbog toga često kombinuje sa kvalitetnijim poliesterskim vlaknima radi bržeg sušenja.

Lan je poznat po tome što deluje hipoalergijski, odnosno sprečava taloženje bakterija i nastanak crvenila, iritacija i alergijskih reakcija. Bambus je takođe dobar izbor, jer je lagan i prozračan.

Izbor konkretne kombinacije materijala će zavisiti naravno od vaših preferencija i afiniteta!

Koji kroj kupaćeg kostima odabrati?

Kada birate kupaći kostim, morate razmotriti i koji kroj najbolje odgovara vašoj figuri. Uvereni smo da ste se do sada upoznali sa standardnom podelom građe tela na oblik kruške, jabuke, peščanog sata i pravougaonika, ali da li ste čuli za Kibbie tip?

Ova klasifikacija je nastala tokom 80-ih godina zahvaljujući američkom stilisti, Davidu Kibbie-ju. On je ustanovio da ženska građa prevazilazi ustaljene kategorije, te da se sastoji od mešavine nežnih i zaobljenih crta (Yin), kao i oštrih i jasnih karakteristika (Yang). 

U skladu sa tim je ponudio novu, detaljniju klasifikaciju koja sadrži 5 osnovnih kategorija i čak 13 potkategorija (koje su izvedene kombinacijom osnovih).

Osnovne kategorije su:

  • Dramatičan tip – karakterističan je po izraženim crtama lica i tela, a predstavnici ove kategorije su Kiera Knightly i Cate Blanchett. Žene koje pripadaju ovoj kategoriji su vrlo visoke i vitke, sa izraženim jagodičnim kostima i bez jasno definisanog struka. 

Najbolji ženski kupaći kostim za ovaj tip tela treba da sadrži definisan kroj i print, pa možete odabrati asimetričan dvodelan (na jedno rame) ili jednodelan model (sa izrezima kod struka).

  • Prirodan tip – odlikuje se po tome što deluje vrlo skladno i neupadljivo. Takođe, karakteriše ga atletska građa, ali je oštrina ublažena prirodnim konturama. Osobe poseduju široka ramena i kukove, ali i izražene atribute, a standardni predstavnici su Jennifer Aniston i Angelina Jolie.

Idealan ženski kupaći kostim za ovaj tip građe bi bio dvodelan model, sa gornjim delom u formi bikinija, dok je donji deo standardan slim fit. Takođe, izbegavajte upečatljive motive i prigrlite zemljane boje.

  • Klasičan tip – samo ime sugeriše da se radi o figuri koja poseduje klasičnu ili bezvremensku lepotu. Posebna je po tome što se odlikuje savršenim balansom između mekoće i oštrine. Predstavnici su Grace Kelly i Meryl Streep.

Osobama koje poseduju ovaj tip se preporučuje da nose jednobojne modele sa gornjim i donjim delom, kako bi istakle harmoničnu ravnotežu. “Gamine” tip – ime je izvedeno od francuske reči za dete, a odnosi se na osobe koje su niskog stasa, obično vrlo malog lica i krupnih očiju. Njihova građa je sitna, bez naglašenih atributa, a predstavnici su Audrey Hepburn i Reese Witherspoon.

Ukoliko pripadate ovoj kategoriji, možete razmotriti dvodelni kupaći kostim sa karnerima i zanimljivim printom (pruge, tufnice, karirani oblici i slično) koji će naglasiti ženstvenost.

  • Romantičan tip – kod ovog tipa nema oštrih crta već je sve zaobljeno – ramena, obline, oblik lica, usne, oči, … Poznate su po tome što izgledaju vrlo ženstveno i zavodljivo, slično kao peščani sat (ali obline ne moraju biti prenaglašene). Predstavnici kategorije su Marylin Monroe i Kate Winslet.

Idealni ženski kupaći kostim bi bio onaj koji suptilno ističe atribute, dakle standardan bikini ili jednodelni model sa dubokim izrezom.

Za žene sa manjim grudima, preporučuje se kupaći kostim sa grudnjakom u obliku trougla ili push-up efektom, koji će dodati volumen i oblik grudima. Za žene sa većim grudima, preporučuje se kupaći kostim sa širim bretele ili grudnjakom u obliku korpice, koji pruža veću podršku.

Ako želite da naglasite svoje obline, preporučujemo kupaće kostime sa visokim strukom, koji će vizualno izdužiti noge i naglasiti struk.

Koja boja kupaćeg kostima odgovara vašoj boji kože?

Kada birate boju kupaćeg kostima, važno je da razmotrite i vašu boju kože. Boja kupaćeg kostima može naglasiti vašu prirodnu lepotu i dati vam preplanuli izgled.

Ako imate svetliju kožu, preporučujemo kupaće kostime u pastelnim bojama, koje će vam dati nežan i romantičan izgled. 

Za žene sa tamnijom kožom, preporučuju se jarki kupaći kostimi poput crvene, narandžaste i žute, koje će naglasiti preplanuli ten. Ako želite da istaknete svoje obline, birajte kupaće kostime sa kontrastnim bojama ili dezenima.

Ukratko, kada birate kupaći kostim za žene, treba da uzmete u obzir materijal, kroj i boju. Najvažnije je da se osećate zadovoljno i samouvereno u svom kupaćem kostimu. 

Bez obzira na to da li preferirate sintetičke ili prirodne materijale, ili želite kupaći kostim sa dubokim izrezom ili visokim strukom, zapamtite da ste vi ta koja nosi kupaći kostim, i da je važno da se osećate prijatno u svojoj koži.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste sa lakoćom izabrali savršen kupaći kostim za vas – za još zanimljivosti pratite naš sajt!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas