Velimir Ilić u opustošenom Podgaju

Ministar Velimir Ilić

Ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije, Velimir Ilić, posetio je naselje Podgaj (Velika Reka) tokom današnjeg dana i uverio se u ozbiljnost situacije u toj oblasti Malog Zvornika i Ljubovije. Po izrazu lica, ministar je bio vidno potresen trenutnim izgledom ovog seoskog naselja.

Drugo veliko klizište u opštini Mali Zvorniku nalazi se u zaseoku Podgaj u Velikoj Reci i preti da ugrozi većinu od 70 domaćinstava. Zbog ozbiljnosti situacije u tom selu, meštani Podgaja samo su tokom dana u svojim domaćinstvima dok uveče radi bezbednosti odlaze kod rodbine u susedna sela da prespavaju. Podgaj, danas, nije najviše oštećen, ali je sinonim i odabrana lozinka za uzbunu, jer su poplave i klizišta, uništile ovaj kraj i svojom silinom promenile ga do neprepoznatljivosti.

Podgaj je posebna Mesna zajednica u opštini Ljubovija, dok je u malozvorničkoj opštini seosko naselje u Mesnoj zajednici Velika Reka. Oko dvadeset pet domaćinstava pripada Malom Zvorniku, a ostalo Ljuboviji. Put koji je uništen je bio strateški važan za opstanak ljudi toga kraja, veza sa Mačkovim kamenom, do koga se lako moglo da se stigne i automobilom. Šumsko gazdinstvo „Boranja“ je robu pod upravom JP ’’Srbijašume’’ izvozilo tuda i to teškim kamionima sa prikolicom. Postoje i manji šumski putevi kojim se iz centra sela do spomen kosturnice malo bržim hodom, kada je vašar, stizalo i za pola sata. Granica između tri opštine je upravo kod kosturnice Mačkov kamen u Krupanjskoj opštini.

 

 

10440991_630945040320791_1796595345668040589_n Izvori: Mali Zvornik Internet novosti / Loznica Info

Foto: Željko Spasojević

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas