Veći minimalac imaju i Bosanci

Garantovani iznos zarade na mesečnom nivou iznosi oko 20.000 dinara. Iako su sindikati tražili da se satnica poveća na 130 dinara, država je odlučila da zadrži dosadašnji iznos.

To što najniža zagarantovana zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i što je jedna od najnižih u regionu, nije uticalo na Vladu Srbije da donese odluku o njenom povećanju. Vlada je juče odlučila da se iznos ne menja.

Minimalac je u Srbiji poslednji put korigovan u aprilu 2012. Tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na sadašnih 115, a srpski radnik je sa minimalnom platom od 175 evra i tada, ali i sada, jedan od najmanje plaćenih u okruženju. Minimalna zarada veća je čak i u BiH, koju potresaju socijalni nemiri.

Predstavnici sindikata su tražili da najmanja cena rada po satu bude viša za 15 dinara, što bi na mesečnom nivou značilo uvećanje od oko 2.200 dinara. To poslodavci nikako nisu hteli da prihvate. Koliko građana živi od minimalca, niko sa sigurnošću ne zna. Evidenciju ne vodi ni Ministarstvo rada ni Ministarstvo finansija. Procene su da je u pitanju do 500.000 ljudi.

Izvor: Blic

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas