Usvojen rebalans budžeta opštine Mali Zvornik za 2023. godinu

Redovna 21. sednica Skupštine opštine Mali Zvornik održana je u ponedeljak, 27. februara, a na dnevnom redu zasedanja našlo se 20 tačaka.
Na sednici je, između ostalog, doneta Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Mali Zvornik za 2023. godinu, prema kojoj su prihodi i primanja u opštinskoj kasi za tekuću godinu i preneta neutrošena sredstva iz predhodnih godina planirana u iznosu od 709.700.000 dinara i uvećani su za 36.255.000 dinara u odnosu na predhodni plan.
Obrazlažući odluku o rebalansu budžeta, predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, objasnio je da se budžet opštine za 2023. godinu sastoji od prihoda i primanja u iznosu od 650.900.000 dinara i rashoda i izdataka u iznosu od 709.700.000 dinara, te da će budžetski deficit, u iznosu od 58.800.000 dinara, biti pokriven iz prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine, u iznosu od 40.800.000 dinara i primanja od prodaje finansijske imovine, u iznosu od 18.000.000 dinara.
On je naveo da se prvi ovogodišnji rebalans budžeta u najvećoj tiče izvršenih korekcija mase sredstava za plate direktnih i indirektnih korisnika, koje su izvršene na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije o povećanju osnovice za isplatu zarada.
Jevtić je rekao da veći deo prihoda u budžetu čine sredstva koje opština dobija od Republike Srbije i da bez podrške države ne bi bila moguća relizacija većine projekata, te da će opština nastaviti da konkuriše za podršku kod različitih ministarstava, kao i kod inostranih donatora, nastojeći da iz sopstvenih izvora obezbedi finansijsko učešće u projektima, koje, kako je naveo, nije zanemarljivo i obično iznosi 10-15 posto od ukupne vrednosti projekta.
On je naveo da značajan udeo u budžetu čine i sredstva koje lokalna samuorava ubira od hidroelektrane „Zvornik“, po osnovu različitih naknada, te da je inicirala izmenu Zakona o naknadama, kako bi osigurala ove prihode ubuduće, napominjući da bi moguće ukidanje pomenutih naknada moglo ozbiljno da ugrozi finansijsko fukcionisanje opštine.
Jevtić je informisao odbornike i o važnim ulaganjima u lokalnoj zajednici, istakavši da je u oblasti rada na unapređenju lokalne turističke ponude, aktuelna nabavka eksponata za opremanje Podzemnog grada Karađorđevića, za šta je od Republike Srbije dobijeno oko 6.200.000 dinara, te da je u narednoj fazi radova predviđeno uređenje kapele u sklopu ove znamenitosti.
On je naveo da je opština takođe obezbedila finansijska sredstva za nastavak istraživanja na arheološkom lokalitetu „Orlovine“, koji će, kako je rekao, uslediti čim vremenski uslovi dozvole, dodajući da je predviđeno i uređenje ovog lokaliteta u turističke svrhe, koje uključuje izgradnju info – pulta za posetioce u centru Malog Zvornika, uređenje prilaza i vidikovaca i postavljanje odgovarajuće turističke signalizacije, te da je radi obezbeđivanja sredstva neophodnih za izvođenje radova konkurisala preko programa EU PRO PLUS, koji podržava projekte u oblasti izgradnje poslovne infrastrukture.
Predsednik je istakao da je opština Mali Zvornik protekle sedmice učestvovala na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i da je na prestižnoj manifestaciji ostvarila veoma zapaženu i uspešnu promociju, prezentujući pomenute istorijske znamenitosti i ostalu bogatu turističku ponudu opštine.
Jevtić je rekao da opština, u cilju daljeg unapređenja i razvoja turizma, nastoji da uredi i plažu u centru Malog Zvornika, te da će za sredstva neophodna za radove konkurisati kod Ministarstva privrede Republike Srbije, koje podržava ulaganje u poslovnu turističku infrastrukturu.
On je istakao da će lokalna i dalje pratiti domaće i strane konkurse i učestvovati na njima, kako bi obezbedila što više investicija na teritoriji opštine, navodeći da u velikoj meri i ubuduće računa na podršku Vlade Švajcarske i njenih organizacija, sa kojima je ostvarila izuzetnu saradnju i brojne rezultate na različitim projektima.
Govoreći o rebalansu budžeta, predsednik Jevtić rekao je da je ovom odlukom, između ostalog, planirano izdvajanje od 1.200.000 dinara za rešavanje stambenog pitanja deficitarnog lekarskog kadra u Domu zdravlja u Malom Zvorniku i da će lokalna samouprava, ako bude potrebno, uraditi novi rebalans budžeta i izdvojiti još toliko sredstava, nastojeći da reši problem nedostatka doktora u ovoj ustanovi.
U svom izlaganju, dotakao se i podrške koju opština namerava da pruži deci ometenoj u razvoju, kroz obezbeđivanje ličnog pratioca i asistenta, kao i starijim licima i osobama sa invaliditetom, kroz angažovanje gerontodomaćica, rekavši da će lokalna samouprava nastojati da obezbedi što više sredstava za ove namene, kako bi uslugama mogao da bude obuhvaćen veći broj korisnika.
Na pitanje odbornika opozicije, o tome šta lokalna samouprava preduzima po pitanju poboljšanja vodosnabdevanja u Radalju predsednik Jevtić je odgovorio da je planska dokumentacija za izgradnju vodovoda u 1. i 2. visinskoj zoni u ovom selu urađena i da je u toku izrada planske dokumentacije za rešavanje pitanja vodosnabdevanja u 3. visinskoj zoni u Radalju, te da će uskoro biti kompletna i usvojena od strane lokalnog parlamenta, a da nakon toga preostaje da opština pronađe finansijska sredstva za izvođenje radova.
Podsetivši da je opština Mali Zvornik uključena u projekat „Čista Srbija“ vredan oko 23 miliona evra i da je na teritoriji opštine predviđena izgradnja kanalizacione mreže i 11 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, on je naveo da će opština finansirati izradu celokupne planske dokumentacije za potrebe realizacije ovog projekta.
Jevtić je rekao da je među prioritetima u radu lokalne samouprave i oživljavanje Radaljske banje, kao i obnova regionalnog puta ka Krupnju, čiji značaj će se, kada bude završen i stavljen u upotrebu, između ostalog, osim u pogledu turizma, ogledati i u značajnom skraćenju puta i smanjenju troškova pri odvoženju smeća na regionalnu deponiju u Ub.
Izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik za period od 01. jula do 31. decembra 2022. godine, koji su odbornici usvojili u nastavku zasedanja lokalnog parlamenta, obrazložio je takođe predsednik opštine, Zoran Jevtić, navodeći da je u izveštajnom periodu urađeno mnogo i da ima čime da se pohvali.
Kao jedan od najznačajnijih rezultata, predsednik je naveo izgradnju mosta na reci Boranji u Donjoj Trešnjici, vredan više od 45.000.000 dinara, čime je trajno i kvalitetno, u skladu sa najsavremenijim standardima, rešeno pitanje premošćavanja reke, budući da je na ovom mestu, u slučaju velikih kiša i izlivanja vodotoka, često dolazilo do oštećenja prelaza i prekida u saobraćaju.
Navodeći da su u protekloj godini u više navrata nabavljana i deljena autosedišta za decu, on je konstatovao da je opština, otkako je uvela ovu praksu, besplatno podelila građanima više od 500 ovih sistema za zaštitu najmlađih u saobraćaju.
Lokalna samouprava u ovom periodu obezbedila je i podelila i besplatne knjige za učenike prvog razreda osnovnih škola na području opštine.
Nabavljen je i ugrađen video nadzor na dečjim igralištima, koji treba da doprinese očuvanju terena namenjenih za igru najmlađih.
Među važnim rezultatima ostvarenim u drugoj polovini prošle godine, Jevtić je naveo i potpisivanje ugovora o kupovini minibusa za prevoz stanovništva na selu, koju je omogućilo Ministarstvo za brigu o selu, te da će minibus biti korišćen i u turističke svrhe, kao i za potrebe sportista za odlazak na takmičenja.
Kao veoma važne nabavke, on je naveo i kupovinu kamiona za čišćenje ulica, koji je namenjen za unapređenje rada JKP „Drina“ na planu održavanja higijene javnih površina, kupovinu kamiona za svakodnevne potrebe i amfibije za čišćenje površine Zvorničkog jezera.
Prema njegovim rečima, u navedenom periodu uspešno je realizovana sportsko-turistička manifestacija, pod sloganom „Drina je smisao života“, 25. ribolovno takmičenje Somovijada, regata na Zvorničkom jezeru, koncerti poznatih muzičkih umetnika, što je dovelo brojne posetioce u opštinu Mali Zvornik i uticalo na povećanje broja noćenja u ugostiteljskim objektima.
On je ocenio da je promociji opštine, kao atraktivne turističke destinacije, u velikoj meri doprinela i stalna promocija u medijima i dodao da se sve više domaćinstava na području Malog Zvornika bavi turizmom, o čemu svedoči uvećan broj kategorisanih smeštaja, ali da i dalje postoje oni koji rade u takozvvanoj sivoj zoni, odnosno oni koji nisu registrovani i ne plaćaju boravišnu taksu, te da će, radi takvih pojava, u narednom periodu nadležne inspekcijske službe vršiti pojačanu kontrolu na terenu.
Predsednik je podsetio odbornike da je u septembru uspešno obeležen Dan opštine i dodeljena javna priznanja zaslužnim građanima, te da je događaju, pored mnogih važnih zvanica, prisustvovala izaslanica predsednika Aleksandar Vučića, Verica Lazić.
Kao značajan rezultat rada ostvaren u drugoj polovini prošle godine on je naveo pripremu i usvajanje Pravilnika o obračunu i plaćanju zajedničke potrošnje toplotne energije u stambenim zgradama, koji je omogućio pravedniju raspodelu troškova za grejanje zajedničkih prostorija.
Predsednik opštine Mali Zvornik rekao je ovom prilikom da je protekle jeseni veoma mnogo truda uloženo i u rešavanje problema vodosnabdevanja, otklanjanje kvarova i smanjenje gubitaka vode na mreži, kao i ostalih poteškoća u funkconisanju JKP „Drina“, ocenivši da su zahvaljujući tome napravljeni određeni pozitivni pomaci u radu ovog kolektiva, ali da to još uvek nije dovoljno i da će lokalna samouprava učiniti sve da u potpunosti oporavi ovo preduzeće i učini ga efikasnijim.
Prema njegovim rečima, u okviru sprovođenja mera za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata, potpisani su ugovori sa oko 50 korisnika subvencija za ove namene, a oko 60 zahteva za ovaj vid podrške pristiglo je u tekućoj godini, u okviru najnovijeg konkursa.
U sklopu mera podrške razvoju poljoprivrede, dodeljene su subvencije za poljoprivrednike, za šta je izdvojeno oko 15.000.000 dinara i uvedeno finansiranje osiguranja useva, u iznosu od 100 posto.
Obrazlažući izveštaj o radu Opštinskog veća i rukovodstva opštine Mali Zvornik u drugoj polovini 2022. godine, Jevtić je podsetio odbornike i na brojne druge rezultate i aktivnosti u navedenom periodu, uključujući dobijanje priznanja od organizacije Svis Pro za napredak ostvaren na planu dobrog upravljanja, u pogledu dostupnosti i korišćenja e-usluga na lokalnom nivou, nastavak renoviranja velike sale Doma kulture, brigu o porodici i redovnu dodelu prinadležnosti za roditelje i novorođenu decu, pružanje pomoći ugroženoj porodici Ametović iz Rdalja, te organizovanje prijema za istaknute sportiste.
Kao posebno značajan događaj u ovom periodu, izdvojio je posetu ministarke zdravlja u Vladi Republike Srbije, Prof. dr Danice Grujičić, koja je krajem prošle godine, radi planiranja i pružanja podrške države unapređenju uslova za primarnu zdravstvenu zaštitu u opštini Mali Zvornik, posetila ovu lokalnu samoupravu i obišla Dom zdrvlja i sve područne ambulante, kako bi se uverila u stanje u kojem se nalaze ove ustanove i sagledala njihove potrebe.
U nastavku sednice usvojen je Izveštaj o radu Crvenog krsta Mali Zvornik za 2022. godinu i Plan rada ove organizacije za 2023. godinu, koji je prethodno obrazložio sekretar, Dragan Nikolić, navodeći da je u protekloj godini Opštinska organizacija Crvenog krsta u Malom Zvorniku obezbedila 20.962 obroka za 81 korisnika, podelila 345 paketa hrane i organizovala više akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Izveštaj o izvršenoj terenskoj kontroli od strane Komisije za obradu i kontrolu zahteva podnetih po Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Mali Zvornik za 2021. godinu usvojen je uz obrazloženje predsednika ove komisije Dragana Krstića, koji je, između ostalog, rekao da je za ove namene utrošeno 15.000.000 dinara i da su subvencije dobila ukupno 84 poljoprivredna gazdinstva, kao i da je Komisija utvrdila da nije bilo nenamenskog trošenja novčanih sredstava od strane poljoprivrednih gazdinstava koji su korisnici subvencija.
Na 21. redovnom zasedanju Skupštine opštine Mali Zvornik usvojen je i godišnji Izveštaj o radu Saveta za zdravlje opštine Mali Zvornik, za period od januara 2022. godine do decembra 2022. godine.
Zaštitnik prava pacijenata, Slavica Simeunović, rekla je ovom prilikom da u protekloj godini na teritoriji opštine Mali Zvornik nije bilo prigovora pacijenata, što znači da je nivo poštovanja prava pacijenata na zadovoljavajućem nivou.
Odbornici Skupštine opštine Mali Zvornik razmotrili su i podržali i Izveštaj Javnog komunalnog preduzeća „Drina” Mali Zvornik o realizaciji Programa poslovanja, za period od 01. januara 2022. godine do 31. decembra 2022. godine, koji je obrazložio direktor, Zvonko Cvijić, rekavši, između ostalog, da je preduzeće u navedenom periodu ostvarilo dobit od 2.441.000 dinara. Ukupni prihodi preduzeća ostvareni su u iznosu od 150.056.000 dinara, a rashodi u iznosu od 147.615.000 dinara. On je ovom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi na nabavci kamiona i opreme, kojom su unapređeni uslovi za rad preduzeća.
Usvojene su i predložene Odluke o pokretanju postupka utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju i administrativni prenos nepokretnosti u katastarskim opštinama Donja Borina, Donja Trešnjica, Radalj, Mali Zvornik, Budišić i Velika Reka, a razloge za donošenje pomenutih odluka prethodno je pobrazložila Milica Živanović, šefica Odseka Opštinske uprave za upravljanje imovinom, navodeći da je povod za donošenje pomenutih odluka u katastarskim opštinama Donja Borina, Donja Trešnjica, Budišić i Velika Reka potreba za rešavanjem imovinskih odnosa radi regulacije rečnih korita, dok je u katastarskim opštinama Radalj i Mali Zvornik povod donošenja pomenutih odluka rešavanje imovinskih odnosa za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u skladu sa Planom detaljne regulacije za izgradnju kanalizacione mreže od Novog mosta do mosta na reci Radalj, u katastarskoj opštini Mali Zvornik.

Na 21. redovnoj sednici Skupštine opštine Mali Zvornik odbornici su takođe usvojili Predlog Odluke o obrazovanju Komisije za stambena pitanja, Predlog Odluke o osnivanju Saveta za rodnu ravnopravnost, Predlog Rešenja o obrazovanju Komisije za rodnu ravnopravnost, Predlog Rešenja o razrešenju člana Školskog odbora Osnovne škole „Miloš Gajić” Amajić, Predlog Rešenja o imenovanju člana Školskog odbora Osnovne škole „Miloš Gajić” u Amajiću, kao i Predlog Rešenja o davanju prethodne saglasnosti za raspisivanje javnog konkursa za imenovanje direktora Biblioteke „17. septembar”.

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas