Uskoro brz internet za 5.500 domaćinstava u selima širom Srbije

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije saopštilo je da su sa operatorima potpisani prvi ugovori o zajedničkoj izgradnji širokopojasne komunikacione mreže u seoskim područjima, što je od ključnog značaja za uključivanje svih građana u digitalno društvo.

Tako će brz i stabilan internet dobiti pet i po hiljada domaćinstava u 34 naselja u devet opština: Novi Pazar, Prijepolje, Gornji Milanovac, Vladičin Han, Knjaževac, Valjevo, Loznica, Ljubovija i Bačka Topola, navela je ministarka Tatjana Matić.

Istakla je da to hiljadama mladih donosi mogućnost savremenog obrazovanja, a tamošnjim privrednicima mogućnost da posluju bolje i uspešnije.

Ministarka zato očekuje razvoj preduzetništva u poljoprivredi, uslugama, turizmu, predstavljanju kulturne baštine. Ugovori su potpisani s predstavnicima Telekoma Srbija, Orion Telekoma, SBB i Sat trakta posle prvog u nizu javnih poziva operatorima, koji je bio otvoren od 9. do 30. septembra.

Nije bilo prijava za uvođenje mreže u 15 naselja čak ni uz finansijsku podršku države, ali će im se internet ipak obezbediti, najavila je ministarka.

Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u selima u prvoj fazi uključuje ukupno 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava i planirano je da bude završen 2022. godine.

 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE INFOLO MOBILNU APLIKACIJU.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas