„Un bambiono per amico“ i Kancelarije za mlade nastavljaju saradnju

U Kancelariji za mlade organizovan je sjajan susret i druženje mladih iz Loznice i članova udruženja „Un bambiono per amico“. “Un bambino per amico”  je neprofitna asocijacija koja deluje na teritoriji regije Emilija Romanja, a koja ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

Dom “Vera Blagojević”, koji su gosti posetili, je za ovu asocijaciju kako njeni predstavnici ističu, mesto koje nas sve duboko povezuje sa osobama i prijateljima, gde uvek proživljavamo snažne emocije, ponekad i veoma bolne, ali koje su nam pomogle da proširimo naše horizonte, da verujemo u prijateljstvo i u to da je vredno zalagati se za drugoga.

Članovi asocijacije, nakon posete Domu, obišli su Kancelariju za mlade i razgovarali sa mladima na teme koje nas sve povezuju, a to su teme mira, ljudskih prava, solidarnosti i različitosti.

Predavanje je držao Klaudio Imprudente. Klaudio je rođen 1960. godine u Bolonji, sa teškim cerebralnim oštećenjem. Lekari su ga proglasili biljkom. Ipak, iako živi sa ozbiljnim invaliditetom zbog kojeg komunicira putem svoje specijalne “table”, Klaudio je završio fakultet, novinar je, edukator, pisac i osnivač centra “Centro documentazione handicap”, u Bolonji. Ovaj centar se bavi organizovanjem, planiranjem i realizacijom inicijativa i aktivnosti koje za cilj imaju promovisanje inkluzije osoba sa posebnim potrebama. Centar, koji objavljuje i časopis “Accaparlante”, predstavlja značajnu instituciju u tom polju. “Una vita imprudente” je naslov jedne od njegovih knjiga u kojoj priča o svom životu.

„Mladi su dirnuti Klaudijevom pričom, ali i pokrenuti na razmišljanje da je uticati na sebe prvenstveno, a time i na svoje okruženje; da je promena paradigme moguća, i da je najvažnije podsticati svoje kvalitete, podizati kapacitete i negovati zdrave međuljudske odnose.

Drago nam je kada vidimo da se ovako pozitivne vibracije „rađaju“ u Kancelariji za mlade, a zatim prenose na omladince i omladinke našeg grada.“- Koordinator Kancelarije za mlade Anđela Ignjatović

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas