„Ulaznica“ u Šengen zonu koštaće pet evra

cool-caffeGrađani zemalja koje nisu članice Evropske unije, a kojima nisu potrebne vize za putovanje u Šengen zonu, plaćaće pet evra za „ulaznicu“ u zemlje Šengena. Ovo će se, prema predlogu Evropske komisije, odnositi na osobe starije od 18 godina.

Kako je navela Evropska komisija, dozvola za ulazak u Šengen zonu, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, izdavaće se „onlajn“ automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva. Komisija tvrdi da popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.

Evropska komisija tvrdi da je cilj uvođenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu. Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, a navodi se da će to doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbednosti.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce.

suncana-reka-banerUvođenje dozvola za putovanja najavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u septembru u govoru o stanju EU.

„Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Do novembra ćemo predložiti automatski sistem koji će određivati ko može da putuje u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu još pre nego što stigne“, rekao je Junker.

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimtris Avramopulos istakao je da je ETIAS „veza koja nedostaje“ u upravljanju granicama, a „otvorenost Evrope ne može da ide po cenu sigurnosti“.

PWL LOZNICAIako konačnu odluku o odobravanju ili odbijanju ulaska donose granične službe pojedinačnih zemalja koje obavljaju kontrolu u skladu sa šengenskim režimom, prethodna verifikacija putnika će ubrzati graničnu kontrolu i osigurati koordinisanu i harmonizovanu procenu građana trećih zemalja koji putuju bez viza.

Sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim službama zemalja-članica i Europolom.

SAD imaju sličan sistem – ESTA, čija dozvola za putovanje košta 14 dolara po putniku. Nagađalo se da će dozvola EU koštati približno kao američka, odnosno 13 evra, ali se išlo i do 50 evra, što bi predstavljalo značajan izvor prihoda, međutim, Komisija je predložila simboličnih pet evra.

IZVOR N1

design-studio-960-baner

 

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas