Udahnimo Drini život: Poribljavanje mladicom

DSCN9679Mladica ponovo osvaja Drinu?

U petak, 19. septembra, na reci Drini, u delu ribarskog područja Srbija zapad, korisnika Eko-Ribarstvo iz Valjeva izvršeno je poribljavanje mladicom na tri lokaliteta: Bajina Bašta, na ušću reke Rače u Drinu, Ljubovija i ispod HE Zvornik u Malom Zvorniku, nedaleko od Predškolske ustanove ,,Crvenkapa’’. Pušteno je po 1.000 primeraka na svakom lokalitetu.

U zgradi opštine Mali Zvornik izvršena je projekcija dokumentarnog filma ,,Priča jedne mladice’’ (,,The Story of a Danube Salmon’’), tokom tribine o projektu ,,Veštacki mrest mladice u interesu jačanja prirodne populacije u reci Drini, zaštiti ihtiofaune i mogućnostima za razvoj ribolovnog turizma na reci Drini’’.

 Projekat su prisutnim posetiocima, predstavili biolozi, Šandor Šipoš, jedan od autora filma ,,Priča jedne mladice’’ i Ljubomir Pejčić, ihtiolozi Departmana za biologiju i ekologiju PMF Novi Sad, članovi i zastupnici Društva za zaštitu i proučavanje riba, Novi Sad. U ime korisnika ribarskog područja Srbija zapad, zahvalio im se Rafailo Mitrović, rukovodilac Eko-Ribarstva Valjevo.

Fascinantno je da su u relativno kratkom vremenskom roku, ovi entuzijasti i naučni radnici veštačkim mrestom i uzgojem obezbedili opstanak jedne vrste i sa brojnim saradnicima pustili u Drinu oko 43.000 primeraka mlađi mladice, uz minimalna ulaganja od oko 60.000 evra. Uspeli su, uprkos činjenici da taj novac nije garantovao ovakav učinak i uspeh, a puna proizvodna cena je oko jedan evro po centimetru, odnosno od ikre do poribljavanja oko tri evra po primerku mladice.

Podrinje je dobilo novu priliku da iskoristi potencijal Drine, prvenstveno eko-turizmom i sportskim ribolovom, održivim vidom turizma, u kome se kroz edukaciju, volonterske aktivnosti, učenje o prirodi, pomažu očuvanje i zaštita prirode. Mladica može lokalnim zajednicama doneti značajne prihode od ribolovnog turizma, organizovanim i potpuno svesnim koliko se može zaraditi od usluga, kroz ponudu zdrave hrane, kvalitetnih pića, domaće gastro ponude i boravka na čistom vazduhu. Na primeru Slovenije, koja  na mnogo manjoj reci Savi Bohinjki ostvari prihode od oko dva miliona evra i revira na Uni i Sani u BiH, u dužini od nekoliko kilometara, gde sportski ribolovci dnevnu dozvolu, vodiča i smeštaj plaćaju i do 80 evra, jasno je da ovu priliku Mali Zvornik, Ljubovija, Bajina Bašta i Loznica, uz određena ulaganja u kadrove, sprečavanje zagađenja vodenih sredina, uređenje, čišćenje priobalja i zaštitu mladice koja je poribljavanjem postala dragoceni resurs, moraju dugoročno iskoristiti za zapošljavanje i ekonomski razvoj.

 

Urednik Мали Зворник Интернет новости i dopisnik Loznica Info: Dalibor Krstić

Foto: Dalibor Krstić

Prilozi:

Autorski rad – Velibor Rakić: ,,Mladica – poribljavanje reke Drine’’ https://www.youtube.com/watch?v=8Nhy-J65GgA

Korisni linkovi:

http://www.fishprotection.org.rs/Mladica_2012.html

https://liquid-art.net/#/the-story-of-a-danube-salmon-official-trailer

https://liquid-art.net/

http://www.ecofilmfest.my/component/content/article.html?id=121:konflik-hutan-bakau-conflict-between-human-and-mangroves

 

DSCN9689

DSCN9693

DSCN9701

DSCN9703

DSCN9707

DSCN9710

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas