U Tršiću potpisan protokol o saradnji dva ministarstva

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, a u cilju ispunjavanja zajedničkih ciljeva Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori. Sporazum je u prisustvu brojnih gostiju i gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića potpisan u Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću.

– Ovo je nastavak plodne saradnje i zato mi je posebno drago što je u Tršiću, znamenitom istorijskom mestu zaživela još jedna nova vizija kroz rad ovog centra. Jako je važno imati viziju, raditi na tome a da ne ostanete sami, kaže gradonačelnik Loznice i to ilustruje činjenicom da je Loznica imala podršku države, predsednika, naše vlade i ministara, među kojima je Mladen Šarčević kroz više poseta doprineo više nego sve njegove kolege zajedno iz prethodnih nekoliko mandata. – Naravno, imali smo odgovor sa lokalnog nivoa radeći zajedno, što nas raduje i ispunjava,-rekao je gradonačelnik poželevši uspešan rad ministarstvima prosvete Srbije i Srpske.

Prema rečmma ministarke prosvete Republike Srpske Natalije Trivić, današnje potpisivanje sporazuma nosi poruku o značaju očuvanja nacionalnog identiteta kroz vrednosti jezika i pisma, kulturu i obrazovanje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, istakao je ovom prilikom da je do sada izrađeno mnogo protokola sa našom dijasporom koji se sada šire i razrađuju.
– Gledaćemo da sve što povezuje mlade ljude dve države bude naša intezivna briga. Na današnjem zajedničkom sastanku u Tršiću radićemo na zajedničkom povezivanju i organizaciji ekskurzija, školskih i takmičenja u oblasti

Ministar Šarčević je još jedanput preneo veliku zahvalnost gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću, kao „gradonačelniku koji daje širok doprinos razvoju društveno humanističkih nauka“ jer je Centar u Tršiću, koji ja nastajao velikom posvećenošću Petrovića, postao „mustra“ za druge gradove jer je „najbolje formulisan centar za promociju naučnog rada“. Trenutno je u Srbiji mapirana izgradnja još 15 takvih centara za različite oblasti naučnog interesovanja, od ekologije i pedagogije do veštačke inteligencije.

– Tršić je idealna mera kako sve to dobro ovde funkcioniše, zaključuje Šarčević. On je posetio i direktore osnovnih i srednjih škola, koji se nalaze na obuci u NOKC centru, a koja prethodi polaganju ispita za licencu direktora obrazovno-vaspitne ustanove.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas