U Tršiću će se održati program Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu

Povodom obeležavanja trinaest godina rada Muzeja jezika i pisma, u ponedeljak, 22. aprila 2024. godine, s početkom u 12 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću održaće se program Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu.
Bogatstvo postojanja srpskog jezika prikazaće predavanje o etnolingvistici „Kako reči menjaju značenje kroz vreme“ doc. dr Katarine Begović, profesorice sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takođe, u okviru ovogodišnjeg programa, prof. Nevena Mitrović će zajedno sa učenicima Gimnazije „Vuk Karadžić“ kroz jezičku radionicu pod nazivom „Od A do Š“ na kreativan način istražiti semantička i simbolička značenja našeg divnog jezika.
Ova godina je višeznačna u smislu obeležavanja značajnih godišnjica koje su uticale na razvoj našeg jezika i pisma u svetlu rada Vuka Stef. Karadžića. Stoga, obeležavanjem Dana Muzeja jezika i pisma u Tršiću podsetiće se i na 160 godina od smrti Vuka Karadžića i na 210 godina od izdavanja Vukove „Pismenice“ i „Pjesnarice“ koje su davne 1814. godine označile zvaničan početak borbe za narodni jezik kao književni.

 

Kamera prelaz Šepak

Kamera na granici ŠEPAK live

    KLIKOM OVDE POGLEDAJTE KAMERU UŽIVO NA PRELAZU ŠEPAK    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas